Американски и световни политици осъдиха атентата срещу Доналд Тръмп

Американски и световни политици осъдиха атентата срещу Доналд Тръмп Известни американски политически фигури осъдиха стрелбата по време на митинг в Пенсилвания, при която беше ранен бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.
Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър заяви: "Ужасен съм от случилото се на митинга в подкрепа на Тръмп в Пенсилвания и съм облекчен, че бившият президент е в безопасност. Политическото насилие няма място в нашата страна".
Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис написа в социалната мрежа X, че е "благодарен за силната реакция на правоохранителните органи, Америка е демократична страна, политическото насилие от какъвто и да е вид е неприемливо".
Независимият кандидат за президент Робърт Кенеди призова за единство на нацията.
"Сега е моментът всеки американец, който обича страната ни, да се отдръпне от разделението, да се откаже от всяко насилие и да се обедини в молитва за президента Тръмп и неговото семейство", написа той в публикация в Х.
Бившият президент Джордж У. Буш, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и известният предприемач Илон Мъск също се изказаха в подкрепа и против насилието.
Редица международни лидери също осъдиха покушението срещу Тръмп: израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, хондураският президент Ксиомара Кастро де Селая, унгарският министър-председател Виктор Орбан.
Стрелбата е станала по време на реч на Тръмп пред поддръжници в Пенсилвания.
Понастоящем бившият президент е в безопасност, а Тайните служби на САЩ разследват инцидента със стрелбата, заяви говорителят на разузнавателната агенция Антъни Гулиеми.
Самият Тръмп увери, че се чувства нормално и е прегледан в медицинско заведение.
Частният самолет на бившия президент е кацнал малко след полунощ в неделя местно време на международното летище Нюарк Либърти.
Тръмп е планирал да прекара нощта в частния си голф клуб в близкия Бедминстър, Ню Джърси.
Fox News съобщава, че при опита за покушение са загинали двама участници в митинга.
14.07.2024, 10:14 часа
253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha