Путин увеличи данъците, за да финансира войната

Путин увеличи данъците, за да финансира войната Руският президент Владимир Путин подписа пакет от мерки за повишаване на данъците на стойност почти 30 млрд. долара, с които призовава работниците и компаниите да осигурят средства за неговата офанзива в Украйна.
Откакто през февруари 2022 г. Москва нареди на войските си да навлязат в Украйна, разходите ѝ надхвърлиха приходите с десетки милиарди долари, което помогна на икономиката да не се поддава на очакванията за дълбока рецесия, но също така я тласна към рядко срещани бюджетни дефицити, предаде АФП.
През 2023 г. Русия има бюджетен дефицит от около 3,2 трилиона рубли (36 млрд. долара), което се равнява на 2% от БВП.
Путин подписа закон за набор от изменения в руския данъчен кодекс, който включва увеличение на данъците върху доходите на хората с високи доходи и корпоративните данъци, плащани от предприятията, в опит да помогне за запълване на фискалната дупка.
Те бяха приети от руския парламент по-рано тази седмица.
"Промените са насочени към изграждането на справедлива и балансирана данъчна система", заяви министърът на финансите Антон Силуанов, когато предложените промени бяха изложени през май.
Той заяви, че допълнителните средства ще укрепят "икономическото благосъстояние на Русия" и ще отидат за редица публични инвестиционни проекти.
По данни на Министерството на финансите увеличението на данъците, което в страната се представя като "системни реформи", ще доведе до приходи от около 2,6 трилиона рубли (29 млрд. долара) през 2025 г., когато влезе в сила.
Русия е заложила в бюджета си дефицит от 1,1% за тази година - скромен в сравнение с много други държави.
Но тъй като Русия е блокирана от западните финансови пазари и около 300 млрд. долара от валутните ѝ резерви са замразени от санкциите, публичните финанси на Москва са ключов показател за това колко дълго и колко агресивно Кремъл може да финансира военната си кампания в Украйна.
За да покрие дефицита си през последните две години, Русия се обърна към държавния си инвестиционен фонд и взе заеми от държавни банки.
Разходите за отбрана и сигурност са нараснали до повече от 8% от БВП на Русия, заяви Путин през май.
Той нарече военния бюджет на държавата "голям ресурс", който трябва да се използва "внимателно и ефективно".
Москва предлага на войниците си, които се сражават в Украйна, огромни заплати и обезщетения, а също така вложи средства в местните производители на оръжия, тъй като офанзивата в Украйна продължава вече трета година и изглежда, че е в състояние на изтощение.
13.07.2024, 09:49 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha