Мустафа Емин: Конфликтът Доган-Пеевски е напълно реален

Мустафа Емин: Конфликтът Доган-Пеевски е напълно реален "Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален", заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България".
"Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер. ДПС показва как ще се случат нещата в държавното управление, ако преминем към този модел, за който апелират кръгове, свързани с идеята за централизирана държава", обясни той.
Емин посочи преимуществата на двамата претенденти за водещата позиция в ДПС.
"Пеевски има оперативната власт. Той притежава контрол и влияние в институциите на държавата, има механизми, свързани с вътрешната политическа власт. Доган има икономически структури, както и влияние в местните структури на партията", каза още политикът от ДБ.
Според него е погрешно да се намесват евроатлантизмът и цивилизационният избор на България в борбата между двамата.
"Не води до увеличаване на тяхната подкрепа, а до ерозиране на модела, който сме избрали – парламентарна република с представителна власт", смята Емин.
Той смята, че при конфликт между двама авторитарни лидери трябва да има външен медиатор.
В годините на прехода се наложи негласна договорка Ахмед Доган да изпълнява функциите на нещо като губернатор по мюсюлманските въпроси, обясни Мустафа Емин.
"Това ерозира демокрацията и възможностите за нормално функциониране на институциите. Необходимо е създаване на такава форма на политическо представителство, която да отчита регионалните интереси на гражданите. Най-малкият общ знаменател са регионалните икономически интереси на хората. Всички искат да работят по общи правила за нормално кариерно развитие и нормално функциониране на бизнеса. Това отсъства. Решението на политическата криза е в компромиса, който трябва да направи политическата класа, а не избирателите", посочи Емин.
Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го устройва да няма правителство.
05.07.2024, 14:33 часа
362 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha