Илиана Иванова: България никога не е била по-близо до членство в еврозоната

Илиана Иванова: България никога не е била по-близо до членство в еврозоната "За първи път България не изпълнява само един от критериите за еврозоната. Странат ни никога не е била толкова близо до членството в Еврозоната, колкото сега," коментира еврокомисарят Илиана Иванова по повод докладите на ЕК и ЕЦБ за готовността ни за влизане в еврозоната. Според нея ангажиментът на София ще бъде изпълнен. "Много е важно да продължат усилията," заяви тя.
“Съжалявам изключително много за забавянето по Плана за възстановяване. В оперативните програми все пак имаме някакъв срок, който можем да изтеглим във времето. Но по ПВУ през август 2026 година срокът приключва и оттам нататък не можем да участваме. До момента имаме само едно плащане, осъществено в края на 2022 година. От тези 5,69 млрд. евро, които са на разположение ние сме усвоили 1,37 млрд. евро и тук плащането се извършва въз основа на изпълнени ключови етапи и цели: ако не изпълним всичките 60 етапа и цели навреме и по план, ние няма да получим второто, съответно третото плащане и накрая ще изгубим много средства, които са необходими за растежа на българската икономика. Надявам се да успеем,” допълни тя по повод усвояването на европейските средства от страна на България.
Иванова беше помолена за коментар и на последните развития в РСМ, неизпълнението на договореностите на Скоие със София, Атина и ЕС и исканията за предоговаряне.
“Категорично мога да препотвърдя позицията на Европейската комисия, че критериите са много ясни и разписани за всички страни-кандидатки без изключения. Докато Република Северна Македония не изпълни своите ангажименти по промените в Конституцията, по договори и протоколи към тях, няма как да се случи присъединяване под никаква друга форма. Те трябва да извървят своя път и да изпълнят всички свои ангажименти, както и ние сме изпълнили навремето своите, когато сме били страна-кандидат, не може да има изключения."
На въпроса на Милена Милотинова за изоставането на РСМ, еврокомисарят Илиана Иванова каза:
"Това си зависи от отделната държава и от нейното желание колко бързо иска да напредва. Комисията е тук да помага, но работата, която трябва да се свърши е от държавата-кандидатка”.
30.06.2024, 15:29 часа
305 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha