Израел обстрелва северната и южната част на Газа

Израел обстрелва северната и южната част на Газа Израелската армия обстрелва днес няколко района в ивицата Газа, а местни жители разказаха, че през нощта са се водили ожесточени сражения в западната част на град Рафах, предаде Ройтерс.
Въоръжените крила на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" заявиха, че техни бойци са обстрелвали израелските сили с противотанкови ракети и с минохвъргачки. 
От началото на май боевете в Газа са съсредоточени в южния град Рафах, който се намира на границата с Египет. Там се подслони около половината от 2,3-милионното население на обсадения анклав, бягайки от сраженията в други райони, но по-голямата част от тези палестинци отново бяха принудени да търсят по-безопасно място. 
Медицински служители казаха, че днес при израелски ракетен удар в Рафах са били убити двама цивилни. Израелската армия от своя страна заяви, че е убила боец от "Хамас", който е участвал в контрабандното внасяне на оръжия през границата с Египет. Армията допълва, че през нощта в Рафах са били поразени десетки военни обекти, както и жива сила. 
Палестинските медицински власти в северния град Бейт Лахия казаха, че израелските сили са разрушили къща, като при нападението са убити четирима души, а няколко са ранени. 
Израелската армия предприе военната си кампания в Газа в отговор на нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, когато бяха убити около 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници, припомня Ройтерс. 
Оттогава насам убитите от израелската армия палестинци са 37 658 по последни данни на палестинското здравно министерство. 
Жителите на северната част на анклава са засегнати от тежък недостиг на храна, а здравните власти заявиха, че хиляди деца страдат от недохранване, като най-малко 30 са починали от 7 октомври досега. 
26.06.2024, 15:20 часа
129 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha