Фестивалът „Бабина душица“ събра готвачи и зрители в Монтана /снимки/

Фестивалът „Бабина душица“ събра готвачи и зрители в Монтана /снимки/ Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра днес стотици хора в центъра на Монтана, научи BulNews. 
Около 30 готвачи от общината и гости от различни краища на България готвиха на открито на жив огън, като донесоха печки на дърва, глинени и бакърени съдове, в които сервираха храната.
На фестивала можеше да се видят характерни за региона гозби – чипровско пържено, врачанска лютика, косачко кисело, пълнени чушки с боб, постен боб, рибна салата, баници със сирене, картофи и месо,  ръчно точени и печени кори, патица със зле, качамак, млечница, лучник, миш-маш с туршия и т.н. 
Представени бяха и народни ястия от други краища на България – шакшука по кърджалийски, яйчен хайвер и други. 
Някои готвачи представиха и напълно нови рецепти, наречени с местни имена като „Лодка по Огоста“ и „Щипана баница“.
Кметът на Монтана Златко Живков връчи награди на всички участници в кулинарния фестивал и на читалищата от различни села на община Монтана, които също представиха характерни за своите селища ястия.
След края на програмата всички приготвени ястия бяха раздадени безплатно на публиката и гостите, които с интерес наблюдаваха как се приготвят.
Кулинарният фестивал „Бабина душица“ се провежда за 12-и път в Монтана. Той е част от проявите за празника на града Свети Дух, който се отбелязва в продължение на седмица. Кметът Златко Живков заяви, че очаква по време на честванията град Монтана да бъде посетен от около 7000 туристи, гости и участници в проявите за празника.
Днешното събитие е кръстено на мащерката, която в Северозападна България наричат бабина душица. Мащерката е известна ароматна подправка се използва в почти всяко ястие в българския северозапад, съобщи местният готвач и съорганизатор на фестивала Ели Лозанова. 
22.06.2024, 17:15 часа
1729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha