No pay, no play! Калин Каменов поиска да се помага на „Ботев“ /Враца/, местният бизнес е пас

No pay, no play! Калин Каменов поиска да се помага на „Ботев“ /Враца/, местният бизнес е пас В края на май футболистите на „Ботев“ /Враца/ успяха драматично да спечелят баража за оставане в Първа лига срещу борбените момчета от „Марек“ /Дупница/. 
След края на двубоя кметът на Враца Калин Каменов направи емоционално изказване през телевизионните камери. В него, освен за проблемите на българския футбол, той призова фирмите от региона да помагат на отбора, тъй като е единственият от Северозапада в елита. Апелът му е на точно на място, тъй като и с просто око е видимо, че местните бизнесмени не спонсорират „Ботев“ и това безпаричие е един от главните проблеми пред неговото оцеляване. В момента играчите получават заплати благодарение на парите от общината и усилията на президента на клуба Вангел Вангелов, който прави и невъзможното той да съществува.
По този повод медията ни реши да провери как стоят нещата по същия въпрос в съседния град Монтана. Там на професионално ниво се развиват футбол, баскетбол, волейбол, джудо, бокс, лека атлетика и мотоспорт. Вярно е, футболният „Монтана“ в момента рита във Втора лига, но баскетболистките са няколко пъти шампионки на страната, а от 5 години играят успешно в Адриатическата лига. Волейболистите редовно са във финалната четворка. Първият българин, европейски шампион по мотоциклетизъм, е именно от Монтана. Останалите спортове също работят на високо ниво, за което са необходими много средства.
Всичките клубове са общински и затова редовно получават финансиране от местния бюджет. Към тях се добавят и тези на монтанските фирми, които щедро подкрепят своите отбори в различните спортове. Как се случва това в град, който е 2 пъти по-малък от Враца и чийто общински бюджет е наполовина на този в града под Околчица?
Една от причините се крие в работата на кмета Златко Живков. Мустакатият градоначалник много често действа на границата на закона, но е видно, че това му носи любовта на гражданите и уважението на местните фирми. Вече долавяме въпроса: Ама как го постига?
Още през първия си мандат Златко Живково въведе неписаното правило търговете и обществените поръчки да се печелят от монтански фирми или от консорциуми, в които участват и те. Всяка процедура се разваля и отлага дотогава, докато представител на местния бизнес я спечели. В началото някои дружества се опитваха да обжалват това желязно правило, но с годините улегнаха и проумяха защо се прави. А то се прави, за да могат бизнесмените от града на Огоста да получават редовно свежи финанси за развитието на своите дружества. Животът показа, че фирмите се отнасят с уважение към усилията на своя кмет и затова помагат със значителни суми на спортните клубове в града. И затова Златко Живков е 7-ми мандат кмет на Монтана.
И тук идва паралелът със Враца.
Калин Каменов кара трети мандат като кмет на града, но въпреки това фирмите не искат и да чуят да дават пари за футболния „Ботев“. Не е ясно дали имат желание и нямат възможност, или причината е друга.
Още през първия му мандат Калин Каменов превърна във фаворити в печеленето на търгове и обществени поръчки фирми от Благоевград. Няма да навлизаме в подробности откъде-накъде македонци изсмукват финансовия ресурс на врачани, тъй като темата е обширна и заслужава отделен материал. Факт е, че парите от общинския бюджет и европейското финансиране заминават по банковите сметки на скакалците от Благоевград, докато в същото време техните колеги от Враца остават капо в усвояването им.
Ще ви дадем пример от последните дни, когато бяха обявени 2 обществени поръчки.
Първата е за изготвяне на технически проект, изпълнение на СМР и осъществяване на авторски надзор за изпълнение на обект: „Реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност за сградата на ДГ „Единство Творчество Красота“ във Враца, с прогнозна стойност 1 400 511.17 лева, без ДДС.
Втората е изготвяне на технически проект, изпълнение на СМР и осъществяване на авторски надзор за изпълнение на обект: „Основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на „Средношколско общежитие“ във Враца, с прогнозна стойност 3 769 010.00 лева, без ДДС.
И двете се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост.
И о, чудо! Нито една врачанска фирма не подава документи за участие, въпреки толкова апетитните обекти. Звучи невероятно за град, в който гъмжи от мощни строителни фирми. Тук правилният въпрос е защо те не желаят да участват в тази иначе открита процедура.
Отговорът е само един! През изминалите години местните фирми си научиха урока и не харчат пари за тръжна документация и експертизи, тъй като много добре знаят, че ще спечели фирма от Благоевградско.
Така и става.
Първата ще бъде спечелена от благоевградската фирма „Растер-Юг“ ООД, която единствена е подала документи за участие в обществената поръчка. Тя е предложила цена от 1 386 400.00 лева, без ДДС, която е необичайно близка до прогнозната на възложителя.
Втората отново ще бъде спечелена от благоевградска фирма - „Престиж бизнес-93“ ООД, която единствена е подала документи за участие в обществената поръчка. И тук предложената цена от 3 731 350.00 лева, без ДДС е необичайно близка до прогнозната на възложителя.
Колко тривиално!
Освен, че и двете фирми са от Благоевград, и че изискванията и по двете поръчки са абсолютно еднакви, и по двете процедури има само по 1 оферта – тяхната, с предложени цени, близки до тези, които са обявени в  поръчките.
И тук мислещият читател ще зададе въпроса: Нима врачанските фирми не могат да изпълнят цитираните 2 обекта? Нима врачанските фирми нямат нужда от свежи пари? Все пак става въпрос за над 5 милиона лева, без ДДС, и то само от 2 обекта!
И така стигаме до отговора защо местните дружества не помагат финансово на „Ботев“/Враца/. Няма как цял отрасъл в областен град постоянно да е обезкървяван за сметка на техни колеги от другия край на България, и да се очаква от мачканите дружества да отделят от своята печалба за спорт.
No pay, no play!
Повече от логично е кметът на Враца Калин Каменов да спре с воплите за кеш към местните фирми и да насочи своите сълзливи молби към скакалците от Благоевград.
Те вече опоскаха бизнеса на местните строители.
Нищо чудно от лакомия скакалците да опоскат и нечии мандат…

*No pay, no play - Без плащане няма игра
24.06.2024, 08:50 часа
8540 15
Коментари

Баце,врачанино

25.06.2024, 05:10 часа
Клани излезна най-глупавия и най-крадливия кмет в историята на град Враца.

БАЦЕ

24.06.2024, 22:58 часа
Чета коментарете и си мисла - ако и 10 % е верно написаното - къде е таа кьорава прокуратура. Тия живи ли са, спат ли. Та тоо ли кмет е най-големио тарикат. Я сам сигурен, че ако има нещо верно - врачане ша го рендосат яко. Дим без огин нема.

Къщата в Оходен

24.06.2024, 18:46 часа
Разграничавам се от крадливите действия на Крадлин Каменов!

24.06.2024, 18:04 часа
Хвалебстена статия за мустака, а за каУлинчо - то е ясно - ибрикчия. Не си мислете, че в монтанско е цветя и рози - затова нема да има сроко народопопулация там - свинските черва задушават всичко живо! ЗЕмете си врачани мустака и пилето - мор!

Тедката

24.06.2024, 18:03 часа
Некви пропаднали лога за правене ще има ли? Калине, дай да направим едно лого на къщата в Оходен?

Дрон

24.06.2024, 17:51 часа
Идете в село Оходен и вижте каква къща си е построил Каменов там! Струва поне 300-400 хиляди лева. Направил си е и асфалтов път до резиденцията - интересно с какви пари е направил този път? Самозабравил се НАГЛЕЦ !!!

Х.Х.

24.06.2024, 17:04 часа
Крадец № 1 на Република България иска още пари от балъците?! Преди 2-3 месеца европейският прокурор Лаура Кьовеши дойде да го пита къде изчезнаха 38 млн.лева от "Тролейбусен транспорт"-Враца. Давайте му още пари врачански балъци!!!

Ботев Враца

24.06.2024, 16:20 часа
Спасението е Акционерно дружество и пускане на акциите на борсата, да има дивиденти и т.н акциите да дават право на участие в управлението на клуба, както е в всички акционерни дружества и така иначе просто ей така никой няма да си хвърля парите

Петко

24.06.2024, 13:40 часа
Ей, не се насити тоя Каменов! Егати алчната примитивна гнида! Всички фирми от Благоевградско, а и от други градове са на Каменов. Управляват ги подставени лица. Егати тъпите врачани дето го избраха за трети път!!!

ЕВАЛА

24.06.2024, 13:29 часа
ЕВАЛА,г-н Бузов,най-накрая някой да се застъпи за строителния отрасъл в град Враца!Най-накрая някой да се застъпи за правдата,защото се краде през точно определена врачанска фирма и определени благоевгрдски фирми вече трети мандат.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha