Наследници на голям родолюбец от Доктор Йосифово дариха фамилна къща на община Монтана /снимки/

Наследници на голям родолюбец от Доктор Йосифово дариха фамилна къща на община Монтана /снимки/ Наследници на голям родолюбец от Доктор Йосифово дариха фамилна къща на община Монтана, съобщиха от общината в града.
„Аз, моите синове и внуци правим това дарение като акт на щедрост и изпълнение на нравствен дълг в памет на нашия баща, дядо и прадядо Константин Иванов Рапонски, който беше истински патриот и демократ“, заяви Лидия Чаушева – собственик на имота пред кмета на Монтана Златко Живков.
„Това имотно дарение е първото по рода си за мен като кмет и благодаря за този благороден жест към хората от общината“, заяви Златко Живков. 
Общината става собственик на две жилищни сгради, лятна кухня с оджак и магазин, разположени върху двор от 1200 кв. м. в центъра на село Доктор Йосифово.
Бащата на Лидия Чаушева Константин Рапонски, в чиято памет се прави дарението, е бележита личност в региона преди 9 септември 1944 година. Роден на 8 март 1906 година в село Вълкова Слатина /сега Доктор Йосифово/ общественик, читалищен деятел, въздържател, толстоист, голям приятел и благодетел на циганите, пише в биографичната записка за него. Свири на флейта и цигулка. Заедно с най-големия си брат създават фабрика за памучни прежди в село Мърчево. След 9 септември тя е продадена на държавата, а собственикът ѝ е съден като незаконно забогатял. Двама от братята на Константин Рапонски са завършили медицина във Франция. Единият му брат д-р Аврам Рапонски е осъден на смърт от Народния съд. Другият д-р Борис Рапонски е основател на детска хирургия в болница „Пирогов“. 
„Пътят на баща ми е белязан с големи успехи и изпитания. Неговият живот е пример за родолюбие, почтителност и голямо трудолюбие", пише Лидия Чаушева. 
По време на комунистическия режим Константин Рапонски работи в ТКЗС-то на родното си село, в месокомбината в София и по-късно във Фармацевтичния завод. Земният му път приключва в София на 2 юни 1992 година, но е погребан в родното село Доктор Йосифово. Архивите му се съхраняват в държавен архив – Монтана.
21.06.2024, 16:00 часа
593 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha