Ученици представиха симулативен процес в „Деня на отворените врати“ в Окръжен съд-Видин /снимки/

Ученици представиха симулативен процес в „Деня на отворените врати“ в Окръжен съд-Видин /снимки/ На 3 юни в Окръжен съд-Видин се проведе „Ден на отворените врати“ със специалното участие на единадесетокласници от СУ „Цар Симеон Велики“ гр. Видин. 
Учениците разиграха симулативен процес по зададен казус пред свои връстници, учители, магистрати, граждани и журналисти. „Делото“ се гледаше в разширен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели. В ролите на „съдии“ влязоха съдия Елена Русева като председател на съдебния състав и съдия Мадлен Ангелова. Заедно със съдебни заседатели Вяра Венциславова, Ивайло Боянов и Стоян Рангелов, трябваше да постановят присъда по повдигнатото от прокурора Емил Емилов обвинение за извършване на убийството по особено мъчителен начин – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и пр.3, и т.6а, във връзка с чл.115 от НК. В ролята на подсъдим влезе младши съдия Весислав Генов, според когото подсъдими не може и не трябва да бъдат ученици. В ролята на защитници на подсъдимия влязоха адвокат Рая Милева и адвокат Антония Томова, Изабела Цветанова като повереник на частния обвинител и граждански ищец, вещите лица: д-р Иван Иванов, д-р Валентина Милчова и д-р Елеонора Асенова, свидетелите: Ивайло Сашков, Андреа Петрова, Симона Стоянова и съдебния секретар Магдалена Николова. Интересният казус за извършено убийство по непредпазливост след употреба на наркотици, впечатляващите становища на вещите лица, добре издържаните пледоарии и неочакваният край, държаха публиката в очакване на последната дума на съда. На тайното съвещание, единодушно с 5 гласа „невиновен“, съдебния състав оправда подсъдимия. Присъдата прочете съдия Елена Русева, а след финалната ѝ реплика, съдебната зала бе озвучена от бурните аплодисменти на всички присъстващи. 
Разиграването на симулацията бе с цел да формира правилни разбирания за естеството, обхвата и сложността на съдебната дейност.  Влизайки „под  кожата“ на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица и др., учениците се докоснаха до съдебния процес „отвътре“, като възможен начин да разберат значението и отговорността, която носи всеки един участник в него.  Възпитаниците от 11 а и 11 б клас се представиха блестящо с поставената задача и я определиха като изключително интересна, полезна и вълнуваща.  Зад успешното и реализиране обаче стоят близо два месеца, в които благодарение на г-жа Галя Момчилова, учениците присъстваха на всички организирани от съда лекции и срещи по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023/2024г. През този период от време, младежите придобиваха знания и умения свързани с организацията и работата на съдебната система, работата на съдията и съдебния служител, както и отношенията им с другите участници в процеса. 
Желанието на ръководството на Окръжен съд-Видин, отваряйки врати в този ден бе да представи симулативния процес като успешен метод  и ефективен начин за повишаване на правната на култура подрастващите. На събитието бяха поканени ученици от 11 клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, придружавани от г-жа Юлия Найденова и г-жа Нели Ничева. Така учители, ученици, магистрати, граждани и журналисти имаха възможността да наблюдават „съдебния процес“ в реално време, а целта беше наблюдаващите ученици да се вдъхновят от своите връстници, докосвайки се до положения от тях труд. Г-жа Нели Ничева, учител по философия в Гимназията с преподаване на чужди езици, оцени високо старанието на единадесетокласници от Царското училище  и отговорното им отношение към поставената задача.   
Младши съдия Весислав Генов, под чието ръководство се подготвяха учениците за симулацията, с удовлетворение, признателност и благодарност връчи удостоверения и награди предоставени от ВСС. 
Съдия Илия Илиев-председател на Окръжен съд-Видин поздрави всеки един участник за положения труд, реалистичното представяне, професионално изпълнената задача и проявеното уважение към институцията. Магистрата благодари и на г-жа Галя Момчилова за труда и високия професионализъм.  
„Деня на отворени врати“ е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“  и има за цел да допринесе за повишаване на правната култура на младите хора, както и за повишаване на доверието на гражданите в съдебната система. 
05.06.2024, 16:21 часа
249 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha