Производители отчитат по-добра реколта на пшеница и ечемик в област Монтана

Производители отчитат по-добра реколта на пшеница и ечемик в област Монтана Земеделските производители в област Монтана отбелязват значително увеличение на добивите от пшеница и ечемик тази година, научи BulNews.
Според данни от Областната дирекция “Земеделие”, средният добив от пшеница е 646 кг на декар, което е с 120 кг повече спрямо миналата година. Тези резултати са отчетени при 40% реколтирани площи.
Най-високи добиви от пшеница се отчитат в община Лом, където средният резултат е 770 кг на декар. В районите на Вълчедръм, Бойчиновци и Брусарци също се радват на добра реколта.
Област Монтана разполага с над 463 000 декара засети с пшеница. Площите, засети с ечемик, са равни на тези с пшеница, като при 81% ожънати площи средният добив е 614 кг на декар, значително повече от миналогодишните 477 кг на декар.
Производителите в община Лом отново водят по добиви, със средно 780 кг от декар.
Освен пшеница и ечемик, земеделците в област Монтана отчитат добра реколта и от други култури като тритикале, рапица и ръж, което допълнително подчертава успешния земеделски сезон в региона.
30.06.2024, 14:10 часа
423 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha