Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти

Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Русия определи като "чуждестранни агенти" женска организация, която води кампания за връщане на мобилизираните мъже от Украйна, и бивш кандидат за президент, подкрепящ мира.
Москва използва този етикет, който е с конотации от съветската епоха, за да заглуши инакомислието на критиците на Кремъл.
Руското министерство на правосъдието включи движението "Пут Домой", което организира протести в Москва, ръководени от жени, за връщане на мобилизирани мъже от Украйна, в списъка си с "чуждестранни агенти", предаде АФП.
Движението "Пут Домой" е съставено от съпруги на руски мъже, мобилизирани да се бият в Украйна.
Министерството на правосъдието заяви, че тя е работила за създаване на "негативен имидж" на Русия и руската армия и е призовавала към незаконни протести.
Москва включи като "чуждестранен агент" и Екатерина Дунцова, която се опита да се кандидатира срещу президента Владимир Путин на президентските избори през март.
Дунцова, която беше подала документи за регистрация в надпреварата като независим кандидат, водеше кампанията си с платформа за прекратяване на офанзивата в Украйна.
Повече от два месеца след вота, на който Путин спечели пети мандат, без да бъде оспорван от каквато и да било значима опозиция, тя беше обвинена за "чужд агент".
Русия заклейми и медийния проект SOTA, една от малкото независими медии, отразяващи събития от Русия. Властите заявиха, че медията е критикувала офанзивата в Украйна и че сред служителите ѝ има "чуждестранни агенти", живеещи в чужбина.
01.06.2024, 15:03 часа
361 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha