Главчев дава проекта за частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Главчев дава проекта за частната детска болница на ДАНС и прокуратурата Служебният министър-председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“. От правителствената пресслужба информират, че сигналът ще бъде внесен, за да се направи пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта.
Служебният кабинет първо одобри създаването на частната болница, а по-късно отмени решението си. Днес от НЗОК потвърдиха, че са дали две положителни становища.
Първото положително становище за МБАЛ “Мама и аз” е от 01 февруари 2023 г. Документът е подписан от временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за бъдещото лечебно заведение, което е подписано от управителя г-н Станимир Михайлов.
Според президента Румен Радев кабинетът "Главчев" вместо да придвижи напред проекта за Национална детска болница, "способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза". Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази своите резерви, а от фондация "Даная" се заканиха, че ще съдят държавата.
03.05.2024, 11:37 часа
344 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha