Доц. Албена Танева: В Конституцията няма понятие "експертно правителство"

Доц. Албена Танева: В Конституцията няма понятие "експертно правителство" "Политиката не е дейност, в която наемаме някого на работа. Народното събрание не е фирма, в която хората се явяват на интервю за работа. Партиите са политически институции - посредници между гражданите и държавата, имат за своя много важна функция да стоят с отговорността си, когато са избрани в парламента като първа сила, втора или пък опозиция. Но партиите са се заели с тази дейност по отношение на властта в държавата - да се кандидатират и след това да управляват. Не е политиката повод някой да прави вместо някого нещо. Политическата дейност не е платформа, в която умни и способни хора да се изявят политически. Едно правителство не е механичен сбор от индивидуалните качества на отделните участници. Дефицитът на лидерство не е дефицит на началници, а на посока", коментира пред БНР доц. Албена Танева, специалист по публична администрация и преподавател в Софийския университет.
Според нея политическите лидери, които посочат посока, през която да се излезе от тупика, ще спечелят повече.
"Този проект на правителство прилича на анонс в играта на чист бридж. Тези, които са игралната маса анонсират своите силни и слаби страни, за да видят как ще се справят в дадения парламент и дали ще могат да намерят платформа за по-нататъшно сътрудничество", каза още доц. Танева.
Тя подчерта, че в Конституцията няма експертно правителство:
"Политиците не са експерти, те трябва да вземат решения по отношение развитието на цялата държава и на отделните сектори".
12.12.2022, 19:58 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha