„Активни потребители“: Сиренето на „Ракево Милк Трейд“ е менте на световно ниво
Сиренето на фирмата
„Ракево Милк Трейд“ ЕООД е менте на световно ниво, алармира асоциация „Активни потребители“. В него е измерено рекордно количество вода, сочат данни от последно проучване на пазара на млечни продукти у нас.
Масово в сиренето, което се предлага в търговската мрежа в България, има твърде много вода. При 35 от тестваните 48 марки сирене водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%, показват резултатите от проверката.
„Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от
„Ракево Милк Трейд“ ЕООД, който съдържа 86.95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика“, уточняват от „Активни потребители“.
Проверката е разделена и според цената и логично при по-евтините водата е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева) оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
„Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността“, категорични са от „Активни потребители“.
Изброени са и причините:
– „Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
– В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
– Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене“.
За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта и с такива се оказа един от тях.
„43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин
„Била“ с името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм“, посочват от организацията.
Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.
17.11.2022, 16:06 часа
30600
1