Случва се! Първа стъпка към изграждането ЦЕРНН край Враца /снимки/

Случва се! Първа стъпка към изграждането ЦЕРНН край Враца /снимки/ Кметът на Враца Калин Каменов представи проекта за Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН), който ще включва средно училище профилирано в енергетиката и новите технологии, корпуси на СУ "Св. Климент Охридски", Технически университет - София и Висшето училище по телекомуникации и пощи, център за развойна дейност за бизнеса, общежитие и спортна зала. Подписано бе споразумение за сътрудничество по проекта между Община Враца и 12 ключови партньори.
Кметът изрази увереност, че с ЦЕРНН Враца залага на специалности с огромно търсене на пазара, за да създава кадри, чиято работа ще носи висока добавена стойност и доходи много над средното за страната.
Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков сподели, че образованието е холистичен процес, а този проект обединява знанието с практиката. Учениците тук ще имат практическо обучение и ще могат да реализират на практика компетентностния подход – изграждането и усвояването на меки умения, каквато всъщност е идеята на съвременните образователни системи.
Нуждата от огромно количество квалифицирани кадри за българската енергетика потвърди и министърът на енергетиката Владимир Малинов, който потвърди че ЦЕРНН е правилната стъпка за развитието на образованието в тази сфера. Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев обясни, че вижда в този проект, както и в изграждането на още няколко такива центъра, огромен потенциал и инструмент за балансирано развитие на регионите в страната. Колегата му от ТУ - София проф. дн инж. Иван Кралов подписа споразумението ден по-рано, поради неотложен ангажимент.
Доброслав Димитров от Българска асоциация на софтуерните компании заяви, че ИТ индустрията подкрепя ЦЕРНН, както и всяко подобно начинание, в което администрацията, образованието и бизнесът гледат в една посока и търсят съвместни решения на огромния глад за кадри в сферата. Специален гост на събитието бе Йорданка Фандъкова, която пое ангажимента да бъде посланик на проекта в следващия парламент.
Зад идеята за ЦЕРНН застанаха официално Община Враца, Министерство на науката и образованието, Министерство на енергетиката, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет - София, Висше училище по телекомуникации и пощи, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, Български енергиен холдинг, Електроенергиен системен оператор, ДП "РАО", Българска асоциация на софтуерните компании, Сдружение "Враца софтуер общество" и Фондация "Заедно в час".
24.10.2024, 14:51 часа
1255 1
Коментари

Запознат

24.10.2024, 15:05 часа
9
7
Е......присъства само и основно администрацията! Що ли няма интерес......
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha