Потресаваща история! Разбиха концлагер за породисти кучета край Враца - държат ги без вода, на царевица и жито /видео/

Потресаваща история! Разбиха концлагер за породисти кучета край Враца - държат ги без вода, на царевица и жито /видео/ Потресаващ пример за нехуманно отношение към домашни любимци. Природозащитници и контролни органи от Враца разбиха "Кучешки концлагер" край града. Там породисти кучета са оставени от стопаните си на ръба на оцеляването - без вода, хранени с царевица и жито.
Дворът на ужасите за животните се намира в отдалечен имот във вилната зона край Враца. Жена случайно забелязала мизерните условия, в които са отглеждани множество кучета. Всички те били от едри породи - алабай, кангал, дого аржентино и други. 
„Видях потресаваща гледка на умиращи кучета. Не е допустимо мъж и жена да гледат животни и да са в това състояние“, казва Вера Ангелова, която първа съобщила за случая.
Тя сигнализира представители на неправителствени организации, а те, от своя страна, полиция и ветеринари. 
Извършена е проверка на мястото. Оказва се, че в имота има 11 породисти кучета, някои от тях толкова изнемощели, че не могат да се изправят на крака. Две от тях, порода алабай, предизвикват истинско възмущение.
Животните нямат паспорти и не са чипирани.
„Не знам откъде са събрани и как, факт е, че са само породисти. Единият вариант е да се използват за разплод, не виждам как, защото те са в окаяно състояние. Вторият вариант е да е някакво депо за такива кучета, въпросът е, че те ако доброволно не ги предадат, институциите не могат да ги конфискуват“, каза Пламенка Калинкина, представител на неправителствена организация.
Петмесечна кавказка овчарка е с двойно по-малки размери за възрастта си. Купичките за вода са празни, а за храна пред някои има остатъци от царевица.
Стопаните казват, че тези, които са в най-тежко състояние, им ги предал човек, който не бил в състояние да се грижи за тях. А на въпрос те дали се грижат, отговарят с ирония: „Що си мислиш, че ще ти отговоря.“
Ветеринарните власти пишат констативен протокол с предписания.
„Кучетата са били в незадоволително здравословно състояние. Незабавно да се осигури ветеринарно-медицинска грижа, незабавно да се удължи над пет метра поводът на животните, незабавно да се осигури идентификация, ваксинация и обезпаразитяване на тези животни“, каза Цветелина Тодорова, директор ОДБХ – Враца.
Въпреки че е очевидно, че не могат да се грижат за четириногите, стопаните отказват да ги предадат в приют.
Но на другия ден полиция, НПО и ветеринари са отново на мястото, но вече и с  представители на Общината. Този път мисията е успешна и със съгласието на собствениците 9 от 11 кучета са изведени от имота и спасени.
Те са настанени в частния приют на Пламенка Калинкина. След обстоен преглед от ветеринари станало ясно, че животните са клинично здрави и единствената причина за окаяният им вид е системно недохранване. Средствата за възстановяването им ще бъдат подсигурени от общината. 

17.10.2024, 10:18 часа
4725 3
Коментари

mmmm

17.10.2024, 13:58 часа
Приютите и общините само прибират парите имитират дейност и пускат сълзливи понякога измисени истории а кучетата им сърбат попарата хората плюс на психопатите кучкари

mmmm

17.10.2024, 13:58 часа
7
4
Приютите и общините само прибират парите имитират дейност и пускат сълзливи понякога измисени истории а кучетата им сърбат попарата хората плюс на психопатите кучкари

Врачанин

17.10.2024, 12:51 часа
Е, ако Приюта за безстопанствени кучета на Община Враца бъде въведен в експлоатация НЯКОГА, такъв проблем няма да има. Сигурно и К.К. вече няма да е кмет на Враца, но депутат, министър на......- сигурно!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha