Калин Каменов: Ще „гръмне“ ли ГЕРБ като ДПС

Калин Каменов: Ще „гръмне“ ли ГЕРБ като ДПС "Първият по време" е първи и по право.
Това го видяхме нагледно в ДПС…
Достатъчно се оказва да направиш клонинг, за да се види, че така може да се вземе цяла партия чрез регистрацията ѝ. А това вече е и съдебно облечено. Пеевски удари Доган. Това е ясно, но колко ще боли. Защото болката е нещо, което се усеща. Ахмед Доган знае какво е болка, но не очакваше „феноменът“ да е толкова феноменален, че да му вземе партията и да му причини болка. Е, Делян Пеевски доказа, че е феномен, пък бил той и „момчето“, както чухме по-късно.
И тази история щеше да е много комична, не че сега не е, но тя води след себе си и много големи последици за българската политика. Едно, че репутацията на ДПС спадна, но и кой ще по-по-фактор от тук нататък.
Със сигурност електоралната тежест и на двете ДПС-та ще намалее, защото избирателите на ДПС ще трябва да избират измежду Пеевски и Доган.
Винаги сме чували Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ, да казва, че работи добре с ДПС в парламента, но да управлява - никога, но сега…

С Пеевски или с Доган?
Какво се случи, всъщност. Борисов и Пеевски бяха много близо до управление. Само трябваше да се гласува кабинетът „Желязков“. Само трябваше ДПС да са монолитни, да са единни, да са заедно. Но Ахмед Доган „дръпна спирачката“ на този управленски проект. Ето така се разцепи ДПС. Дали Борисов можеше да откаже на Пеевски да направят правителството на малцинството… По-скоро не. Но Ахмед Доган прозря нещо в тази „сглобка“ и я развали. След това чухме от Цветан Василев (КТБ), че Пеевски разполага с достатъчно компромати срещу Борисов. Ако това е така, става ясно защо Борисов прие кабинет на малцинството. Явно тук нещо прозря Доган, за да се намеси.

Дали Доган спаси Борисов от Пеевски…
Защо не. Борисов и Пеевски имат много общо, но дали ще управляват заедно… Става май все по-невъзможно. За явно управление говорим. При неявното управление, нещата са ясни - Пеевски и ДПС винаги са били защитени добре от ГЕРБ, когато са били на власт. Само да си спомним преди дни как двете партии „браниха“ Антон Славчев, който е част от и от двете антикорупционни комисии.
Да имаш ДПС като монолитна партия зад гърба си не е зле. Но само с ДПС на Пеевски няма да е същото. Няма да е цяло ДПС, а нещо от ДПС.

Трябва ли ти само нещо от ДПС?
Влиянието на Пеевски в ДПС се вижда, то е ясно и просто обяснено – ново начало. Но ако Пеевски посегне и към ГЕРБ. Ако поиска нещо от Борисов, което той не иска да направи. Ако Пеевски потърси влияние в ГЕРБ? Ясно е, че там няма кой – поне на този етап, да излезе ербап на Борисов. То и в ДПС нямаше допреди няколко години, но сега… Ще „гръмне“ ли ГЕРБ като ДПС? И така виждаме мълчание от страна на Борисов, който не иска да заеме ясна позиция. Но не му е приятно. Не само Борисов не говори много, но и други основни лица в партията – Добрев, Дончев, Биков, Георгиев и т.н., доста са замлъкнали. ДПС на две, това го виждаме, а ГЕРБ на две… Тогава кой ще е първа политическа сила
Чухме Борисов да протяга ръка към БСП (б.р.-нещо доскоро немислимо и звучащо както анатема в родната политика) и ИНТ. Разбира се, в името на държавата. ГЕРБ, някое от двете ДПС, БСП, ИТН… При ГЕРБ на две ще имаме „лигата на малките играчи в парламента“. Много малки, щото големите ги няма… Освен Пеевски!

Калин Каменов, Факти.бг
24.09.2024, 16:12 часа
1726 2
Коментари

?????

24.09.2024, 21:52 часа
Кой активира пеевски!?Явно е бил "спяща клетка".

али

24.09.2024, 16:49 часа
14
10
герб е на пеевски
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha