Ефектът BulNews: SEBN официално призна, че затваря завода си в Мездра

Ефектът BulNews: SEBN официално призна, че затваря завода си в Мездра SEBN официално призна, че затваря завода си в Мездра. Това стана с писмо до медиите, седмица след като агенция BulNews първа публикува информация за предстоящото спиране на работа на предприятието.

Кризата удари Северозапада! Затварят заводa на SEBN в Мездра, хиляди хора остават на улицата /снимки/
 
"СЕ Борднетце - България" ЕООД е един от най-големите работодатели в Северозападна България. В завода си за кабелни комплекти за автомобилната индустрия в Мездра в момента работят 950 души от целия регион, както и от област Плевен. 
В съобщение до медиите от предприятието обявиха плановете си за реорганизация на дейността си в България през следващите две години. Работата на завода в Мездра ще бъде преустановена през 2025 г., а предприятието в Карнобат ще продължи да работи с намален капацитет.
Японската компания се изнася от България заради високите производствени разходи и резкия скок на заплатите у нас и мести производството си в заводите си в Молдова и Румъния, мотивираха решението си от SEBN.
"Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации", се казва в съобщението на "Сумитомо Електрик Борднетце".
В най-добрите си времена в двата завода на компанията у нас работеха до около 3000 души. Днес в завода в Мездра работят около 950 работника. В момента тече поетапното им освобождаване от работа, като в края на март 2025 г. предприятието ще бъде затворено, е посочено в съобщението на компанията.
Заводът в Карнобат, който е по-голям и в него работеха около 2000 човека, днес са останали наполовина. Плановете на SEBN са от февруари 2025 г. там да останат около 100 работни места.
"Много съжаляваме, че трябва да обявим това решение. Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години", казва Танер Мутлу, главен оперативен директор на "СЕ Борднетце-България" ЕООД.
Той посочва, че в допълнение към изпълнението на всички законови изисквания относно прекратяването на дейността, компанията ще предостави компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители.
"СЕ Борднетце-България" ЕООД е част от групата на "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN), глобален автомобилен доставчик с над 36 000 служители в 13 държави.
14.09.2024, 08:48 часа
5617 3
Коментари

били се

15.09.2024, 20:23 часа
7
8
вдигнали заплатите - ами за 600 лева = 300 евро айде да работим на акулите по света , а ??? Най-смотаната държава в Европа , ама скъпо им било ! Майната им !

Бонжурно Мездра

14.09.2024, 14:52 часа
някой е на далавера от това, да казвам ли кой?

Красота

14.09.2024, 09:23 часа
Северозапада с ивнестициите на думи, но не и на дела. Бедност, корупция и смрад.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha