След заплахите от протести: АПИ обяви, че не е пускала ТИР-овете през "Петрохан", недоволните готвят блокада

След заплахите от протести: АПИ обяви, че не е пускала ТИР-овете през "Петрохан", недоволните готвят блокада Нов протест срещу пускането на тежкотоварни камиони през прохода "Петрохан" ще има днес, става ясно от редица постове в социалните мрежи. 
Хората са недоволни от решението на държавата планинският път да е алтернативен маршрут на Е-79 между Мездра и Ботевград, който предстои да бъде затворен скоро. Те казаха, че планират да излязат в 17.30 часа днес в село Бързия. Протестиращите заплашват да затворят прохода за 24 часа. 
Същевременно от агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че решение за пускането на ТИР-ове през "Петрохан" не е влязло в сила. 
"През прохода „Петрохан“ – път II-81, е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. Контролът по спазването на ограничението се осъществява от „Пътна полиция“, пише на сайта си АПИ.
Няма издадена заповед за промяна в организацията на движение в участъка Мездра – Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1, която ще се наложи заради предстоящата модернизация на трасето. Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на обходните трасета.
С оглед осигуряване на безопасността на живота и здравето на хората, АПИ извършва задълбочени анализи на пътната обстановка и е в комуникация с отговорните институции преди да бъде въведена временната организация на движението, се казва още в съобщението.
Спирането на трафика по участъка от първокласния път ще е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.
Ограничаването на движението в участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ /от км 172+640 до км 185+600/ е свързано със строителството на пътен възел „Лютидол“, корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения – надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена - 86 м, частично укрепителна пилотна стена - 140 м, дълбок изкоп - близо 40 м. Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и др.
"За повишаване безопасността на движение и избягване на засилен трафик на всички пътуващи, АПИ винаги и своевременно е информирала широката общественост за предстоящи ремонтни дейности и временните обходни маршрути. Апелираме шофьорите да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и да карат внимателно, спазвайки дистанция. Да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи", пише още АПИ.
 
17.06.2024, 16:27 часа
3398 5
Коментари

До Бойко

18.06.2024, 10:42 часа
Според берковските мангали само те са хора, а тези от Крапчене, Стубел, Липен, Криводол, Осен, Девене, Борован, Бяла Слатина, Кнежа, Искър, Долни Дъбник не са. Е не е ли да им го туриш у гъзеца? Да си заградят селото там и да не излизат от него!

Мама ви дееба

18.06.2024, 10:39 часа
Нито един лев повече да не дава АПИ за ремонти и поддръжка на пътища на берковските селяни. Там да си карат по трапищата и да се оправят. Щом се правят на велики никакви пари за тях и само кози пътеки с дупки като кратери. Киртаци нещастни.

Митко Галата

18.06.2024, 10:07 часа
И откъде ще минават като в Бугаристан има 2 пътя към София

анонимен

18.06.2024, 09:54 часа
43
101
Никакви тирове през Петрохан. Има достатъчно други места, от където да минават, сакън да не дадат пари за 2 кила нафта повече, ама нали всеки иска да спести и да открадне после - то това е големият зор. Знаем ги всички "шофере", най-мързеливите.

Бойко Пеевски

17.06.2024, 18:10 часа
В едната посока да минават не е толко зле. През Крапчене, Стубел, Липен, гр. Криводол, Осен, Девене, Борован, Бяла Слатина, Кнежа, Искър, Долни Дъбник като минаваха и в двете посоки всички бяха доволни май, няма протести, кметовете си траяха и т.н.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha