Българите сме сред челниците по тровене с гъби в Европа. Според гъбарите специалисти нашенци се хвърлят да берат гъби, без изобщо да ги познават или разчитат, че са ги видели на картинка. Печурката и сърнелата сеят най-много смърт и поражение на организма у нас. Не защото тези две гъби - едни от най-вкусните диворастящи „качулати", са отровни. А защото най-често се бъркат с отровни и вместо ядливите, смъртоносните влизат в тигана.
Черен хумор отдавна щъка из токсикологиите на големите болници в страната. Докторите - спецове по отравяния, делят опасните гъби на два вида - „пироговки" и „орландовки". По името на най-известната спешна болница у нас и на столичното гробище №1 в софийския квартал „Орландовци". От първите не се мре, разминаваш се с гадене, диария и неприятна промивка на стомаха в най-близката болница. Вторите обаче сеят смърт, а ако ти се размине, черният ти дроб е „на каша" и се лекуваш, докато си жив, обясняват на прост език докторите.
Не е шега обаче, че най-тежките отравяния са от двете най-любими за хапване и широко разпространени диви гъби у нас - печурката и сърнелата. Няма по-хубаво от диворастяща печурка с масло и панирана сърнела. Стига обаче в кошницата на пишман гъбаря да са истинските, а не отровните им близнаци. Точно затова печурките и сърнелите тровят най-много - двойниците им са най-опасни.
Бумът на отровените от гъби тази година вече чука на вратата. Диворастящите само чакаха няколкото по-топли и слънчеви дни, за да избуят буквално „като гъби след дъжд".
Драмата у нас обаче е, че можеш да си сготвиш и купешки гъби, след яденето на които да хвърчиш по спешност при лекарите. В България в момента няма ясна регулация за брането на диви гъби. Напълно некомпетентни „гъбари" не само берат, но и ги продават или ги предават срещу пари в пунктовете за изкупуване. Даже и в тези пунктове реколтата се приема от лаици. За щастие най-често се изкупуват манатарките и пачи крак, които нямат смъртоносни двойници. Според гъбарите професионалисти обаче непременно трябва да има орган, който да организира обучение и да издава сертификати.
Най-опасните, смъртоносни гъби у нас са бялата и зелената мухоморка. Точно те най-често влизат в торбата на гъбарите като печурки. Особено в млада възраст, когато си приличат почти като еднояйчни близнаци. Според токсиколози в болниците са умирали и хора, яли „сърнели". Според гъбарите познавачи сърнелата не може да се сбърка. Но любителите ги опровергават, като си берат и вместо сърнела ядат пантерка. Можеш да сбъркаш и котка с пантера, ако не си виждал и двете преди това, но сам се смяташ за специалист по питомната и дивата фауна, шегуват се печени гъбари.
Сърнелата, като израсне, като стане голяма, не можеш да я сбъркаш, но млада е възможно от незапознатите, казват те. Има друг вид - дребна сърнела - силно отровна, но трудно може да се сбърка с обикновената сърнела. Остава малка, около 4-5 см висока - най-много до 10 см, не пораства повече като ядливата си посестрима. Но в млада възраст неотровната може да се обърка с отровната.
От най-опасните - мухоморките, смъртоносни са зелената и бялата. Червената мухоморка - една от най-красивите на външен вид гъби, която пък се бърка с булка, също е доста отровна, но може да се размине леталният изход. Дори и с уж абсолютно безопасния пачи крак трябва да се внимава. Той също си има двойник, който обаче категорично расте по пънове, а не в почвата като чудния за мариноване ядлив пачи крак.
За капак всяка ядлива гъба също може да трови, когато не се съхранява както трябва. Ако не се сготвят в кратко време след откъсването им, гъбите се развалят повече дори от месо и яйца, предупреждават медиците. Така и от гъбите се получава отравяне като при развалена мръвка, колбаси, яйца. Гъбите, дори и култивираните, трябва да се ядат не по-късно от два дни след като са откъснати.