Червеното вино ефективно унищожава бактериите, предизвикващи кариеси в устната кухина, установи испанско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Изследването било проведено от екипа на Мария Виктория Морено-Арибас от испанския национален изследователски съвет. Кариесите са често срещано заболяване на зъбите и засягат между 60 и 90 процента от световното население.
Проблемите започват, когато бактериите в устата оформят биослоеве - общности, които са много трудни за обезвреждане. Те прерастват в плаки и произвеждат киселина, която разяжда зъбите. Миенето на зъбите и флуоридът в пастата за зъби спомагат само донякъде за избавянето от бактериалните плаки.
Доста ефективно в това отношение действат червеното вино или екстрактът от гроздови семки. Те забавят развитието на бактериите.
Екипът на Морено-Арибас отгледал колонии от бактерии, образуващи зъбна плака. След това ги потопил в различни течности. Сред тях фигурирали червено вино, безалкохолно червено вино, червено вино с екстракт от гроздови семки и 12 процентов воден разтвор на етилов спирт.
Червеното вино, с или без алкохол, и виното с екстракт от гроздови семки се оказали най-ефективни в унищожаването на бактериалните култури.