Хранителните продукти у нас поскъпват преди празниците
Почти всички основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци поскъпват на борсите у нас, показват данните от тазседмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, през седмицата се повиши с 0.45 процента до 2.214 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво от 2.204 пункта. Базовото равнище на ИТЦ - 1.000 пункта, е от 2005 г.
Цената на кравето сирене пада с 1.3 на сто до 11.58 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" се вдига с 0.1 на сто до 17.39 лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) е надолу с 0.8 на сто и се купува по 1.30 лева за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 1.2 на сто до 2.38 лева за литър. Кравето масло (пакетче от 125 грама) поскъпва с 2.1 на сто до 3.07 лева за брой.
Цената на пилешкото месо отстъпва с 1.4 на сто до 6.38 лева за килограм, докато тази на яйцата (размер М) скача с 0.6 на сто до 0.35 лева за брой на едро.
Оризът е надолу с 4.6 на сто и достига 3.26 лева за килограм, а зрелият фасул - с 1.1 на сто и се търгува по 4.28 лева за килограм. Лещата е нагоре с 1.7 на сто и е 4.34 лева за килограм,.
Цената на олиото се понижава с 0.8 на сто до 3.20 лева за литър, а на брашното тип 500 се вдига с 5.6 на сто до 1.40 лева за килограм. Захарта поевтинява с 2 на сто и се предлага по 1.92 лева за килограм.
При плодовете поевтиняват единствено портокалите - с 3.3 на сто до 1.95 лева за килограм, и мандарините - с 5.9 на сто до 2.20 лева за килограм. Бананите поскъпват с 1.2 на сто до 2.69 лева за килограм, лимоните - с 1.5 на сто до 2.29 лева за килограм, грейпфрутите - с 3.5 на сто до 2.40 лева за килограм, а ябълките - с 3.4 на сто до 1.69 лева за килограм.
При зеленчуците поевтиняват оранжерийните домати - с 3.8 на сто до 3.59 лева за килограм, картофите - с 0.3 на сто до 1.22 лева за килограм, и морковите - с 2 на сто до 1.15 лева за килограм.
Цената на оранжерийните краставици се вдига с 2.6 на сто до 3.12 лева за килограм, а тази на зелето – с 0.6 на сто до 1.35 лева за килограм. Зрелият кромид лук също е по-скъп - с 4 на сто, и достига 1.15 лева за килограм. Зелената салата поскъпва с 0.3 на сто до 1.15 лева за брой, а зрелият чесън - с 1.7 на сто до 5.76 лева за килограм.
22.12.2024, 10:24 часа
107
0