7 ползи от какаото, които може би не знаете
Какаото отдавна е ценено заради богатия си вкус и универсалността си в напитки и десерти. Въпреки това, освен възхитителния си вкус, какаото крие многобройни ползи, за които мнозина може би не знаят.
В тази статия ще разгледаме седем от изненадващите ползи на какаото, които могат да го направят ценно допълнение към вашата диета.
1. Укрепва здравето на сърцето
Какаото е пълно с флавоноиди, които са известни с мощните си антиоксидантни свойства. Тези съединения спомагат за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Флавоноидите подпомагат поддържането на еластичността на кръвоносните съдове, като допълнително подобряват здравето на сърдечно-съдовата система. Включването на малко количество какао в диетата ви може да бъде здравословен избор за сърцето.
2. Подобрява настроението и психическото благополучие
Има причина шоколадът често да се свързва с щастието. Какаото съдържа фенилетиламин (ПЕА) - съединение, което предизвиква освобождаването на ендорфини - хормоните на „доброто настроение“. Това може да доведе до подобряване на настроението и намаляване на стреса. Следващият път, когато се почувствате отпаднали, едно лакомство с какао може да се окаже необходимото средство за повдигане на настроението.
3. Подпомага когнитивната функция
Флавоноидите в какаото са свързани и с подобряването на мозъчната функция. Те могат да подобрят когнитивната дейност и да стимулират неврогенезата - растежа на нови неврони. Някои проучвания дори показват връзка между редовната консумация на какао и намаления риск от Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.
4. Осигурява основни хранителни вещества
Какаото е скромен източник на важни минерали като желязо, магнезий, мед и манган. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за различни телесни функции, включително производството на енергия, здрави кръвни клетки и здрави кости. Добавянето на какао към ежедневието ви може да помогне за осигуряването на тези жизненоважни минерали.
5. Подпомага управлението на теглото
Интересно е, че въпреки асоциацията си с висококалорични лакомства, какаото може да подпомогне управлението на теглото. Установено е, че полифенолите, които се съдържат в какаото, подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват възпалението, което може да допринесе за здравословно тегло. Освен това какаото може да намали апетита и да повиши чувството за ситост, като по този начин спомага за контролиране на приема на калории.
6. Богато на антиоксиданти
Едно от най-впечатляващите качества на какаото е неговото съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите се борят със свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане. Консумацията на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като какаото, помага за предпазване на организма от увреждания, които могат да доведат до хронични заболявания.
7. Подобрява здравето на кожата
Флавоноидите в какаото не само са полезни за вътрешното здраве, но и допринасят за здравето на кожата. Те могат да подобрят притока на кръв към кожата, което води до по-добра хидратация, намаляване на възпаленията и дори до защита срещу увреждане от ултравиолетовите лъчи. Това прави какаото сладък начин да поддържате здравето на кожата си отвътре навън.
Какаото е много повече от вкусно лакомство. То е мощна и многостранна съставка с многобройни ползи за здравето. Като включите какаото в ежедневната си диета, можете да се насладите на неговите предимства, които подобряват сърцето, настроението и кожата. Следващият път, когато посегнете към лакомство, направете го богато на какао, за да се насладите и на здравето си.
10.12.2024, 14:06 часа
176
0