Черният шоколад: Тайната защита срещу диабет тип 2

Черният шоколад: Тайната защита срещу диабет тип 2 Изборът може и да изглежда горчиво-сладък, но фактите са категорични: ново проучване разкрива, че черният шоколад може да понижи риска от диабет тип 2.  
Според учените хората, които хапват поне пет пъти черен шоколад седмично, намаляват вероятността от проблеми с кръвната захар с 21%. А най-хубавото е, че колкото повече черен шоколад се консумира, толкова по-голяма е ползата – всяка порция добавя още 3% намаление на риска от диабет.
От друга страна, яденето на млечен шоколад е свързано с дългосрочно качване на килограми, което може да увеличи риска от диабет.
„Нашите открития показват, че не всеки шоколад е еднакъв“, заяви водещият изследовател Бинкай Лиу, докторант в катедрата по хранене на Харвардското училище за обществено здраве „Т. Х. Чан“ в Бостън.
„За всеки, който обича шоколад, това е напомняне, че малките избори, като избирането на черен шоколад вместо млечен шоколад, може да има позитивен ефект за тяхното здраве“, добави Лиу.
За проучването екипът му анализирал данни относно здравето и хранителния режим на 192 000 медицински служители, участвали в два дългосрочни изследователски проекта.
След три десетилетия почти 19 000 от участниците са диагностицирани с диабет тип 2. От близо 112 000 души хората, които специално съобщили за консумацията си на черен и млечен шоколад, почти 5000 са диагностицирани с диабет тип 2.
Учените откриват, че при хората, които консумират поне 28 грама шоколад всяка седмица, рискът от диабет тип 2 е с 10% по-нисък.
Но когато изследователите се вгледали по-внимателно, данните показали ясна разлика между черния и млечния шоколад.
„Бяхме изненадани от ясното разделение между влиянието на тъмния и млечния шоколад върху риска от диабет и дългосрочното управление на теглото“, каза изследователят Ци Сун, доцент в катедрите по хранене и епидемиология на Харвардското училище за обществено здраве „Т. Х. Чан“.
„Въпреки че черният и млечният шоколад имат сходни нива на калории и наситени мазнини, изглежда, че богатите полифеноли в черния шоколад могат да неутрализират ефекта на наситените мазнини и захарта върху увеличаването на теглото и диабета. Това е интригуваща разлика, която си заслужава да бъде изследвана повече“, обясни Сун.
06.12.2024, 16:45 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha