Лилавият ориз може да намали риска от рак и сърдечни заболявания

Лилавият ориз може да намали риска от рак и сърдечни заболявания Консумацията на „малко известната“ цветна „суперхрана“, известна като лилав ориз, е свързана с намаляване на риска от различни заболявания. Неговата дъвчаща текстура и лека сладост се съчетават идеално с всякакви пържени ястия, скара, супи и задушени ястия.
Пурпурният ориз се отглежда предимно в северните части на Тайланд. Въпреки че е познат от години, малко хора извън Азия знаят за съществуването му и за това колко полезен може да бъде за здравето, съобщи Mirror.
Зърното е резултат от кръстосването на различни видове ориз, в резултат на което се получава ярколилав нюанс. Още по-хубаво е, че той има различни ползи за здравето.
Една порция ориз е пълна с витамин Е, бета каротин и гама оризанол, които са мощни антиоксиданти. Те могат да спомогнат за подобряване на здравето на кожата и очите ви, както и за борба с риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак и други хронични заболявания.
Оризът също така е пълен с фибри, а консумацията на фибри е известна с това, че подобрява храносмилането и здравето на червата. По данни Националната здравна служба на Великобритания (НЗС), приемът на много фибри се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата.
Фибрите подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Освен това те намаляват времето за контакт на канцерогените с чревния лумен - пространството в червата, през което преминава разградената храна.
Този ориз съдържа и 3 пъти повече желязо в сравнение с други сортове ориз. Това основно хранително вещество ни е необходимо за поддържане на функцията на червените кръвни клетки в организма.
Според НЗС, мъжете се нуждаят от около 8,7 мг. дневно, докато жените на възраст от 19 до 49 години трябва да се стремят към малко повече 14,8 мг. Недостигът на желязо влияе на имунната система, като прави организма по-податлив на болести и инфекции.
Желязото спомага за образуването на хемоглобина - протеин в червените кръвни клетки. Тези клетки пренасят кислород в тялото и органите могат да бъдат увредени без достатъчно кислород. Сърцето също трябва да работи по-усилено, за да компенсира липсата на червени кръвни клетки, което може да доведе до сърдечни заболявания като необичайно бърз сърдечен ритъм или сърдечна недостатъчност.
08.11.2024, 13:30 часа
437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha