Хванаха берковчанка да гласува с телефон, анулираха вота ѝ

Хванаха берковчанка да гласува с телефон, анулираха вота ѝ Берковчанка се оплака, че гласът ѝ не бил зачетен, след като била хваната с телефон в изборна секция, научи агенция BulNews.  
В РИК-Монтана е постъпила жалба от Крементина Георгиева Ценова от Берковица. Тя се оплаква, че в изборния ден към 10:50 ч. е посетила СИК 004 на пл. „Йордан Радичков“ /Клуб на пенсионера/, където жалбоподателката упражнява правото си на глас. Пожелала да гласува с хартиена бюлетина, получила такава и преминала зад паравана. 
В едната си ръка жената държала мобилния си телефон, без да извършва никакви действия с него. След като гласувала един от членовете на СИК ѝ се развикал, че няма право зад паравана да носи със себе си мобилен телефон, а трябвало да го остави някъде преди да влезе в СИК. 
Жалбоподателката се извинила и прибрала апарата в джоба си. Председателката на СИК Йорданка Крумова обаче по думите ѝ се развикала истерично, взела бюлетината, погледнала начина на гласуване и отказала на жалбоподателката да я пусне в урната. 
Счита, че с това си действие председателката на СИК грубо е нарушила Изборния кодекс, като разкрила вота й. Намесила се е охраняващия полицай, поискал мобилния телефон на жената и е проверил дали е извършвано заснемане на вота. Същият е установил, че в галерията на телефона липсва снимка на бюлетина. 
Председателят на СИК обаче продължила да се държи истерично и заявила, че анулира вота. 
Жената счита, че демократичното ѝ право да избира и е отнето по груб и незаконосъобразен начин. Моли РИК за съдействие и за спешна проверка по този абсурден случай, и след като се установи обективната истина РИК да разпореди на СИК № 004 – община Берковица да разреши да упражни правото си на глас съгласно конституцията.
РИК поставнови, че при заснет вот и показан вот СИК незабавно обявява хартиената бюлетина за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Хартиената бюлетина се унищожава с надпис „Недействителна по чл. 227 ИК“ /заснет вот/.
Само СИК е компетентна да установи кой глас е действителен или не, като присъстващите лица не могат да се намесват в работата им при установяване на резултата от гласуването.
Затова РИК остави без разглеждане жалбата на Крементина Георгиева Ценова, която освен това не е надлежно подадена – била без електронен подпис.
 
27.10.2024, 16:18 часа
649 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha