Жители на мездренско село отбелязаха храмов празник /снимки/

Жители на мездренско село отбелязаха храмов празник /снимки/ Навръх Димитровден жителите на мездренското село Царевец почетоха храмовия празник на църквата „Св. Димитър“, научи BulNews. 
В Божия дом миряните запалиха по свещичка, за да почетат светеца покровител и да се помолят за здраве и благоденствие. 
По традиция на този в Царевец отбелязват още празника на селото и Ден на строителя, тъй като селото е известно със своите майстори-каменоделци.
В храма празнична Света литургия и водосвет за здраве отслужи енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски. Той припомни благочестивите дела на светеца, силата на вярата му и благослови миряните. Той пожела на своите енориаши здраве и благоденствие и да пазят вярата си в доброто.
„Това село има късмет, че църквата му е кръстена на един най-почитаните великомъченици, а именно Свети Димитър. Нека по неговите молитви всички вие да бъдете здрави и успешни през всички дни на вашия живот“, призова в проповедта си отец Цинцарски.
След литургията бе осветен традиционният курбан, раздаден по-късно на жителите.
Храмов празник на Димитровден имаха също църквите в Боденец, Зверино, Горна Бешовица, Типченица и Крапец. В редица села бяха отслужени празнични литургии.
27.10.2024, 14:12 часа
253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha