Русия развива тайна оръжейна програма в Китай

Русия развива тайна оръжейна програма в Китай Според два източника от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от Ройтерс, Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна.
Според един от документите - доклад, който "Купол" е изпратил на руското държавно оръжейно дружество "Алмаз-Антей" по-рано тази година и в който се описва работата му, "Купол" е разработил и изпитал в полет в Китай нов модел безпилотен самолет, наречен "Харпия-3" (G3), с помощта на местни специалисти.
В последваща актуализация "Купол" съобщава на министерството на отбраната, че е успял да произведе дронове, включително "Харпия-3", в голям мащаб в завод в Китай, така че оръжията да могат да бъдат използвани в "специалната военна операция" в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.
"Купол", "Алмаз-Антей" и руското министерство на отбраната не отговориха на молбите за коментар за тази статия. Китайското външно министерство заяви пред Ройтерс, че не знае за такъв проект, като добави, че Пекин има строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати (БЛА).
Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната, заяви, че доставката на безпилотни летателни апарати от Китай за Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително събитие.
Според два източника от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от Ройтерс, Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна.
Според един от документите - доклад, който "Купол" е изпратил на руското държавно оръжейно дружество "Алмаз-Антей" по-рано тази година и в който се описва работата му, "Купол" е разработил и изпитал в полет в Китай нов модел безпилотен самолет, наречен "Харпия-3" (G3), с помощта на местни специалисти.
"Ако погледнете какво е известно, че Китай е доставил досега, това са предимно стоки с двойна употреба - това са компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи", каза той пред Ройтерс. "Това е, което е съобщено досега. Но това, което наистина не сме виждали, поне в откритите източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи."
Все пак Самюъл Бендет, старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че Пекин ще се колебае дали да се подложи на международни санкции за подпомагане на военната машина на Москва. Той заяви, че е необходима повече информация, за да се установи, че Китай е бил домакин на производството на руски военни безпилотни самолети.
Съветът за национална сигурност към Белия дом заяви, че е дълбоко обезпокоен от репортажа на Ройтерс за програмата за безпилотни летателни апарати, който според него изглежда е пример за предоставяне на смъртоносна военна помощ от китайска компания на руска фирма, санкционирана от САЩ.
Белият дом не е видял нищо, което да подсказва, че китайското правителство е било наясно с въпросните транзакции, но Китай е длъжен да гарантира, че компаниите не предоставят смъртоносна помощ на Русия за използване от нейната армия - добави говорителят.
Запитан за доклада на Ройтерс, говорител на НАТО отговори по електронната поща: "Тези доклади са дълбоко обезпокоителни и съюзниците провеждат консултации по този въпрос."
"Китайското правителство е длъжно да гарантира, че неговите компании не предоставят смъртоносна военна помощ на Русия", добави говорителят Фара Дахлала. "Китай не може да продължи да подхранва най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, без това да се отрази на неговите интереси и репутация."
Министерството на външните работи на Великобритания призова Китай да спре да оказва дипломатическа и материална подкрепа на военните усилия на Русия.
"Изключително сме обезпокоени от съобщенията, че Русия произвежда военни дронове в Китай", заяви говорител.
"Това се прибавя към все по-големия брой доказателства от открити източници, че китайските компании дават възможност на Русия да извърши незаконна инвазия в Украйна. Доставката на оръжия би била в пряко противоречие с изявленията на Китай, че няма да предоставя оръжия на съответните страни в конфликта."
"Харпия 3" може да измине около 2 000 км с полезен товар от 50 кг, според докладите до руското министерство на отбраната от "Купол", който беше поставен под американски санкции през декември 2023 г. Образци на "Харпия 3" и някои други модели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, са били доставени в "Купол" в Русия за по-нататъшно тестване, отново с участието на китайски експерти, се казва в тях.
В документите не се посочват китайските специалисти по безпилотни летателни апарати, участвали в описания в тях проект, и Ройтерс не успя да установи самоличността им.
Според двата отделни документа, прегледани от Ройтерс, които представляват фактури, изпратени на "Купол" през лятото от руска фирма, която според двамата източници от европейското разузнаване служи като посредник с китайски доставчици, "Купол" е приел седем военни дрона, произведени в Китай, включително два "Харпия 3", в централата си в руския град Ижевск. Във фактурите, едната от които изисква плащане в китайски юани, не са посочени дати на доставка, нито са идентифицирани доставчиците в Китай.
Двамата източници от разузнаването заявиха, че доставката на образците на безпилотните летателни апарати в "Купол" е първото конкретно доказателство, което агенцията им е открила, за доставка на цели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.
Те помолиха нито те, нито организацията им да бъдат идентифицирани поради чувствителността на информацията. Те също така поискаха да не се разкриват някои подробности, свързани с документите, включително точните им дати.
27.10.2024, 15:45 часа
104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha