Лекар: В момента преобладава COVID-19, пикът на грипа се очаква януари

Лекар: В момента преобладава COVID-19, пикът на грипа се очаква януари „Това е нормалното разпространение на грипът. Очаква се в следващите месец и половина-два да настъпи и неговият пик. Обикновено в края на декември и началото на януари има най-много случаи на грип". Това коментира ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.
По думите му в момента преобладават както в България, така и в Европа случаите на COVID-19, респираторните инфекции в цяла Европа – също са доста.
Специалистът посочи, че тестването е важно и че ако имаме COVID-19 или грип трябва да пазим хората около нас – възрастните хора, бременните, децата и тези с хронични заболявания.
Д-р Аспарух Илиев посочи, че в момента има тестове, които са едновременно и за грип, и за COVID-19, както и че в протичането им има лека разлика.
„Началото на грипа обикновено е много остро. В рамките на часове се вдига много висока температура, има болки по мускулите, по ставите. При COVID-19 началото е доста по-постепенно, но трае по-дълго като заболяване. Има и много други вируси – респираторни", посочи специалистът.
Той обясни, че до голяма степен протичането на грипа наподобява миналогодишните варианти като обем и като заразяване.
Ако се ваксинираме сега, има достатъчно време организмът да изработи защита, докато дойде пикът на заболяването.
Д-р Аспарух Илиев препоръча ваксинация срещу грип и за деца под 5 години – с ваксина, която се поставя в носа, и с класическа ваксина, която се поставя в рамото.
Има и налични противогрипни медикаменти, те обаче действат през първите 24 часа от заразяването.
По думите на специалиста движението, спорта, пълноценното хранене и наспиването са най-добрият стимулант за организма ни.
26.10.2024, 12:48 часа
96 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha