Музиканти се обявиха против безплатните концерти

Музиканти се обявиха против безплатните концерти

110 изтъкнати български музиканти излязоха с открито писмо, в което се обявиха против настоящия модел на финансиране на културните събития при концертите с "вход свободен". Писмото, изпратено и до медиите, е адресирано до правителствени и културни институции, включително Министерството на културата и Национален фонд "Култура".
Любо Киров, Иво Папазов – Ибряма, Група Остава, Камелия Тодорова, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Рут Колева, Прея, Дарина Такова, Клуб Mixtape 5, Кантус Фирмус, Sofia Live Festival и много други артисти застанаха зад позицията.
"Музиката не е стока, която може да се консумира без оглед на нейната вътрешна стойност", казват музикантите в писмото си.
Те смятат, че през последните години разпространението на безплатните събития доминира непропорционално културния пазар и това води до непредвидени отрицателни последици. Според тях, въпреки че някои от тези събития често претендират, че образоват и обогатяват аудиторията, се наблюдава обратният ефект: аудиторията започва да възприема определени жанрове като изначално безплатни за консумация.
"Всеки концерт представлява години на обучение, упорит труд и отдаденост на артисти, които заслужават да получат справедливо възнаграждение за труда си", пишат още представителите на музикалната индустрия.
По думите им моделите на публично финансиране, които фаворизират безплатните събития, създават изкривен пазар, който вреди на всички участници в културния сектор.
"Платените събития са от решаващо значение за осигуряване на дълготрайност и устойчивост на музикалния сектор", смятат те.
Артистите са категорични, че безплатните събития трябва да бъдат запазени за градските празници и специални поводи като новогодишната нощ, а не да се превръщат в норма за всички изяви.
Според тях елитните състави и опитните професионалисти са ощетени, защото се очаква да свирят без рационално и справедливо облагане за публиката, само защото събитието е публично финансирано.
В позицията се обръща внимание и на разликата между любителска и професионална културна среда.
"Децата в нашата професионална сфера започват музикалното си образование още на четири годишна възраст, посвещавайки средно 20 години на своето обучение, развитие и талант, което освен инвестицията на труд, представлява и финансова инвестиция на държавата. Професионалните музиканти заслужават да бъдат оценени и признати адекватно", се казва още в писмото.
Творците предупреждават, че ако настоящите приоритети на финансиране не бъдат променени, има риск да се създаде ситуация, при която до няколко години над 90% от културните оператори и музикалните изпълнители ще бъдат принудени да зависят изцяло и единствено от публични средства.
Освен всичко, сегашният модел има сериозни последици и за данъкоплатците.
"Публичните средства следва да се разпределят по начин, който подкрепя музикалните събития с билети, създавайки възможности за професионалистите в областта на културата да изкарват прехраната си от своята работа. В същото време безплатните събития следва да бъдат запазени за изгряващи творци, като се гарантира, че те получават необходимите платформи за развитие и същевременно се запазва целостта на индустрията за опитните професионалисти", призовават музикантите в своята позиция, цитирана от БГНЕС. 

22.10.2024, 10:36 часа
164 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha