Въпреки забраната: Продължават продажбите на райски газ у нас

Въпреки забраната: Продължават продажбите на райски газ у нас Дни след пълната забрана за продажба на райски газ на физически лица, продължава неговата продажба.
Диазотният оксид, известен още като "райски газ", последните години стана много популярен при тийнейджърите. След поправка в закона, райският газ стана забранен и за пълнолетни лица.
Въпреки забраната за продажбата на райски газ, покупката онлайн все още е лесна. А в Русе той се продава свободно в хранителен магазин. Цената за флакон с 90 балона е 65 лв.
До обнародването на пълната забрана за продажба на 8 октомври, са направени 23 хиляди проверки, каза здравният министър. Но не е ясно колко проверки са направени след тази дата.
Глобите за продажба на райски газ на физически лица са между 500 и хиляда лева.
"В хода на всички специализирани полицейски операции се установяват случаи, просто трябва да ги извадим", обясни служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.
Медиците са категорични - употребата на райски газ извън лекарския кабинет увеличава риска от тромбози.
"Младите хора, след по дълготрайна употреба, идват с оплаквания от слабост, затруднено стъпване на пръсти, пети, променя се походката", обясни неврологът проф. Теодора Чамова.
Опашките пред кабинетите на токсиколозите и невролозите от оплаквания след употреба на райски газ не намалява, категорични са лекарите.
20.10.2024, 08:36 часа
195 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha