Изкуственият интелект помага на Украйна във войната с Русия

Изкуственият интелект помага на Украйна във войната с Русия Изкуственият интелект (AI) прави украинските дронове по-точни с около 80% в последните седмици, сочи материал в "Kyiv Post". Изданието се позовава на разследвания на "The Time" и британското военно издание "Forces News" относно помощта, която предоставя на Киев компанията Palantir.
Представители на украинските власти са категорични пред "The Time", че използват възможностите на софтуера на компанията за множество цели, включително за разработване на модели за разминиране на площи, следене на движението на вражеската армия, разпознаване на цели като артилерийски установки, радари и други.
Изкуственият интелект в момента позволява на разузнавателните дронове SAKER да разпознават руските военни по техните униформи, оръжия и оборудване, след като софтуреът "изучава" видеа и изображения от бойното поле. Тези дронове не разчитат на GPS за насочване и съответно не са толкова уязвими на средствата за радиоелектронна борба. Но не само развитието на технологиите, за което Украйна дава широко поле, но и обучението на пилотите на дронове увеличава ефективността на безпилотните самолети през последните две години, в които те станаха важна част от бойните действия.
Руснаците също залагат на изкуствения интелект и новите технологии в своите разработки и опасенията са, че това ще бъде една от заплахите на бойното поле в бъдеще. Украинските военни анализатори от Defense Express съобщават за модел на дрон със самонасочване и сателитна комуникация, който разчита на терминалите на Starlink. Засега това е само прототтип, но той ще може да  бъде управляван от всяка точка на света.
"Военни от Северна Корея са изпратени в Украйна", съобщи президентът Володимир Зеленски по време на вечерното си обръщение по повод 964-ия ден от  началото на пълномащабната война, цитирайки данни от разузнаването.
"Ще отговорим толкова твърдо, колкото е необходимо, за да защитим Украйна, на тези, които помагат на Русия. Ще работим съвместно с нашите партьнори плановете на Русия да не проработят", допълни той.
Междувременно руският президент Владимир Путин внесе в руската "Дума" за ратификация на двустранното споразумение със Северна Корея, в което е включена точка за взаимна защита при нападение от трета държава. Според данни от разузнавания и от бойното поле още при под писването на споразумението след посещението на руския президент през лятото в Пхенян, страната започна да осигурява снаряди, балистични ракети и въоръжение за Русия.
Според източници на "The Washington Post" в момента севернокорейски войски са в Украйна и анализират бойното поле, но не участват в бойни сблъсъци. Вероятно ще им бъде поставена задача да охраняват руската граница, с което да освободят ресурс за войната в Украйна. По данни на партизанското движение севернокорейски войски са изградили щаб край окупирания Мариупол.
"Пети ден Украйна удържа позиции в Курска област", съобщи още Зеленски след разговори с главнокоманднащия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский.
Публикации на военни кореспонденти сочат увеличаващ се натиск на руската армия, а геолокализирани данни показват, че руснаците си връщат територия - към 120 кв. км от превзетите от украинците части от началото на октомври.
Според "DeepState" Украйна контролира около 660 кв. км от територията на Курска област, а 360 кв. км са в "сивата" зона, където все още се води битка за надмощие. Ожесточени са боевете около Кремянойе, Любимовка, Зеьоний шлях, както и около Толстий луг и Черкаская конопелка, като нито едната страна не успява да удържи постигнато предимство. Руснаците повтарят тактиката си от фронтовата линия в Украйна - унищожават позиции с авиационни бомби.
След краткото затишие бойните действия в източния фронт отново се активизират. Данните на ВСУ за 964-ия ден от началото на войната показват, че най-тежките боеве се водят в Курахивското направление, където до 22:00 часа на 14 октомври бяха регистрирани 50 директни бойни сблъсъка. Основните боеве са около населените места Изаийливка, Хирник, Цукурине, Новоселидивка, Костянтивинка, Хеорхиевка и Водяне. Украинците отблъснаха нова колона от 25 бронирани машини и пет танка в това направление.
Към 40 часа продължи паузата без въздушни заплахи с дронове от страна на Русия към Украйна, сочат данните на Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна. Според анализатори причината вероятно е взривеният склад с дронове в Краснодарския край в ранните часове на 9 октомври. От 29 август до ранните часове на 13 октомври всяка нощ Русия изстрелва дронове и ракети по цели в Украйна.
15.10.2024, 11:45 часа
108 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha