Прекратиха правомощията на кмета на врачанско село

Прекратиха правомощията на кмета на врачанско село Общинската избирателна комисия в Оряхово прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Лесковец Антоанета Цветкова.
В решението на ОИК се посочва, че в едномесечния законов срок от полагане на клетвата като кмет, Цветкова не е предприела необходимите действия за закриване на фирмата и за прекратяване на търговската си дейност в качеството на едноличен търговец, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация.
За това, че кметът е вписан в Търговския регистър като едноличен търговец, ОИК-Оряхово е уведомена чрез сигнал от жител на село Лесковец, след който комисията е взела решение за започване на проверка.
Според публикуваната в решението на комисията информация Антоанета Цветкова е подала възражение, в което е обяснила, че поради обективни обстоятелства, свързани с встъпването ѝ в длъжност и необходимостта да се запознае с всички текущи задължения, е пропуснала да спази законовия срок за подаване на необходимите документи за заличаване.
Във възражението се посочва и че фирмата е с прекъсната дейност от 2015 г. и не е получавала доходи. Този довод обаче не е приет за основателна причина от ОИК-Оряхово, тъй като фактът, че фирмата не е извършвала търговска дейност, няма правно значение.
Решението на ОИК в Оряхово може да бъде оспорвано пред Административен съд – Враца.
Това е втори подобен случай във Врачанско, след като през септември и общинската избирателна комисия в Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Крета.
14.10.2024, 10:36 часа
6557 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha