Социалният министър: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г.

Социалният министър: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г.

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов представи в началото на заседанието на НСТС проекта на постановление за промяна на минималната работна заплата от 1 януари 2025 година. В него се предвижда МРЗ от 1 януари следващата година да бъде 1077 лева. Така нетният доход ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.
Иванов припомни, че съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50% от средната брутна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.
Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, каза още той. Промяната ще доведе до намаляване на риска от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. Според министъра това ще повиши мотивацията на работната сила да търси работа, което ще увеличи предлагането на труд, а това от своя страна ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

11.10.2024, 16:48 часа
452 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha