Атанаска Дишева за Сарафов: Прилича на това, което вече сме гледали

Атанаска Дишева за Сарафов: Прилича на това, което вече сме гледали "Надявам се, че и тази кандидатура и избор няма да е толкова предвидим като на Иван Гешев. Моделът на Сарафов вече прилича на този на предшественика му“, каза в ефира на bTV съдия Атанаска Дишева по повод единствената номинация за главен прокурор.
Тя е член на съдийската колегия на ВСС.
„Персоналният състав на ВСС е същия като при Гешев, има козметични промени, намалял е с петима души.
Преди година Сарафов обяви пред bTV, че няма да е той номинацията за главен прокурор.
„Прилича на това, което вече сме гледали, в което сме участвали. Един човек да се обърне на 180°. Със сигурност при едно от изказванията или в една от хипотезите не е искрен и не знам коя - дали тази, когато е казал „няма да се кандидатирам при никакви обстоятелства, няма да участвам в процедурата“ или съгласието за участие“, каза тя.
Само трима души са номинирали Сарафов за главен прокурор, което не променя кой знае колко същността на нещата, добави Дишева.
„Това са същите хора в прокурорската колегия, които за много кратък период от време промениха отношението си към Иван Гешев и от така най-добрия главен прокурор в техни изказвания той се превърна в човек, който не може да продължи да изпълнява длъжността на обвинител номер едно“, обясни тя.
На 24 октомври е крайният срок на номинираните да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 ноември да ги публикува.
До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.
Гласуването следва да бъде на 16 януари.
11.10.2024, 14:51 часа
136 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha