Археолози проучват античната крепост в Лом

Археолози проучват античната крепост в Лом Археологически разкопки се провеждат в античната крепост "Алмус" в Лом. Целта е да се проучи най-раното ѝ обитаване, обясни главен асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН.
"Останките от лагер от ранно-императорската епоха и проучваме част от една войнишка барака, която, освен за войниците, е приютявала и конете им. Нейното проучване започна още през 2019 година и продължава досега. Надявам се, че тази година ще успеем да я проучим почти цялостно, а причината да я проучваме толкова дълго е, че бъдейки част от най-ранния пласт на обекта тя е на между 7 и 8 метра под земята. Ще я проучваме на части. Ще бъде единствената по Долен Дунав с такава ранна датировка, която ще бъде проучена, надявам се скоро", допълни той.
Интересното е, че този най-ранен лагер е предхождан от друг още по-ранен, но археолозите все още не могат да кажат какво е представлявал. Обектът е богат на находки, като досега са открити около 150. Проучването се извършва по проект на Исторически музей-Лом, финансиран от Министерството на културата. Разкопките ще продължат до началото на ноември.
11.10.2024, 12:09 часа
352 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha