"Дунав мост 2" е с нов директор, вижте кой е той /снимка/

"Дунав мост 2" е с нов директор, вижте кой е той /снимка/ Изненадващо смениха изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост 2“ при Видин-Калафат. Новият шеф е Павел Паунов, досегашен директор на Д банка във Видин. Той заменя на поста адвокат Васил Бенов, който бе началник близо 1 година. 
Вчера е направена още една смяна – сменен е член на Управителния състав (УС) на дружеството. Досегашният икономист Мирослав Любенов е заменен с Ваньо Тодоров, който е служител на Министерството на транспорта и съобщенията. 
УС на дружеството се състои от трима членове – изпълнителният директор и други двама, като досега вече 11 години от съществуването на АД всички членове на съвета са били хора от Видин. Така с днешна дата членове на УС са Павел Паунов, Ваньо Тодоров и строителният инженер Илиана Ципоркова.
Дружеството се управлява и от Надзорен съвет (НС), който се състои от четирима членове – двама българи и двама представители на Румъния, и се управлява на ротационен принцип. Българските представители в НС са Христо Монев, представител на МТС и Валери Василев. 
От смесеното дружество, неофициално потвърдиха, че на 9 октомври към обяд новите управляващи дружеството са се представили и се очаква вписването на промените в Търговския регистър. 

Кой е новият изпълнителен директор на „Дунав мост Видин-Калафат“?
Павел Паунов е 49-годишен, завършил е „Финанси“ в УНСС и 26 години работи в различни банкови клонове, бил е на различни позиции РЗОК и НОИ в дунавския град. Паунов е бил е общински съветник и заместник-председател на СДС във Видин, координатор за региона на партия „България на гражданите“ и кандидат за кмет на сините. В момента е член на областния съвет на „ДПС – Ново начало“.
За своето 11-годишно съществуване на смесеното дружество, управляващо мостовото съоръжение Дунав мост при Видин-Калафат, е имало 4-ма изпълнителни директори - Владимир Андреев (2013 - 2015), Любомир Низамов (2015 -2021), Людмил Димитров (2021- 2023), адв. Васил Бенов (октомври 2023-октомври 2024 г.).
Ако в близките дни бъдат регистрирани в Търговския регистър промените в дружеството, то начело ще застане поредният пети изпълнителен директор.
От пускането в експлоатация на "Дунав мост 2" при Видин - Калафат през юни 2013 г. по съоръжението в двете посоки до октомври 2023 г. бяха преминали 10 милиона моторни превозни средства. 
Днес ГКПП на "Дунав мост 2" е един от най-натоварените в страната, а акционерното дружество е финансово стабилно и реализира печалби, според официалните му отчети за 2023 г. Приходите за 2022 г. са за около 55 млн. лева, при положение, че в страната и Европа има сериозни инфлационни процеси, като дружеството не е променяло таксите за преминаване по съоръжението от откриването му.
Инвестиициите вложени в изграждането на моста и инфраструктурата към него от страна на България е 304 млн.евро и от страна на Румъния 96 млн. евро. Това са всичко 400 млн. евро инвестиция, средства, които бяха подсигурени чрез безвъзмездната помощ от Европейската комисия в размер на 70 милиона евро и заеми. Прогнозата за тяхното изплащане е  20 години. 
Всяка година на акционерите, българската и румънската държава, се изплащат дивиденти в съответствие с първоначалните инвестиции, като това става след отделяне на 10 % от средствата във фонд за бъдеща рехабилитация на съоръжението. Във всичките години от 2013 г. дружеството до днес е разпределяло дивиденти спрямо приноса на двете държави в изграждането на моста, което за всяка година е различно и варира между 75-80 % за България и 25-30 % за Румъния.
Финансовите резултати показват, че "Дунав мост 2" ще се изплати по бързо от очакваното.
Днес в дружество работят общо 114 човека, съгласно постановление сключено между България и Румъния. Смесеното дружество се управлява от Общото събрание, по приет Устав, има  четиричленен Надзорен съвет (НС)  и Управителен съвет (УС), състоящ се от трима членове. В НС участват по двама представители на България и Румъния и той се председателства на ротационен принцип от българския или румънски представител. 
10.10.2024, 13:30 часа
1630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha