На вниманието на родителите: Отпада бележката за контактност за децата в детски градини

На вниманието на родителите: Отпада бележката за контактност за децата в детски градини МЗ предлага промени в здравните правила за приема на деца в детските градини, които са свързани с ограничаване на разпространението на заразни болести сред тях. Част от новостите ще облекчат значително родителите, но пък друга част са допълнителни допълнителни изисквания. Новите текстове са в проект за промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини.
С промените ще отпадне медицинската бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни, която сега се иска при постъпването му в градината и която доста тормози родителите и личните лекари, тъй като налага допълнително разкарване, чакане по кабинети и разнасяне на бележки.
След като медицинските специалисти в здравните кабинети на градините получат достъп до здравните досиета на децата, те ще получават служебно информацията, която сега се изисква при записване на хартия - данни за алергии и хронични заболявания; еднократен отрицателен резултат от изследвания за чревни бактерии и паразити; поставени ваксини или при липсата на такива - медицински основания за пропускането им. През системата обаче тези сведения ще се ползват от 1 септември 2025 г., а на този етап ще отпадне само медицинската бележка.
С нови текстове МЗ по-ясно формулира и изискване само деца с поставени задължителни ваксини да се приемат в детските градини. И сега има подобни текстове, но не е трудно да се заобиколят с бележка за противопоказания и др. Освен това, през 2019 г. имаше съдебно решение, че неваксинирано дете има право да посещава детска градина. Сега директно се записва, че децата, които посещават детска градина са с приложени за възрастта задължителни имунизации и реимунизации, а при наличие на противопоказания, следва да се покажат всички допустими имунизации.
Още нещо, което отдавна е практика, става официално изискване. В детските градини ще се извършва ежедневна проверка за наличие на симптоми на заразно заболяване при приема на децата. При наличие на дете със симптом/и на заразно заболяване, то няма да се допуска в детската градина. По изключение ще се допуска прием на дете с клинични симптоми, за
което в електронния му здравен запис в НЗИС е налична информация за липса на заразно заболяване, създадена въз основа на медицински преглед от общопрактикуващия лекар или друг лекар.
В промените има и една, която засяга пространството в детската градина. Сега изискванията не правят разлика между целодневно и полудневно заведение, като на всяко дете трябва да има най-малко 4 кв.м и минимум 80 кв.м физкултурно-музикален салон. Занапред за полудневните детски градини ще се допусне наполовина по-малко пространство - 2 кв.м на дете. Допълва се и че в спалнята леглата трябва да са индивидуални.
Целта на промените е да се намали разпространението на заразни заболявания в детските колективи, обясняват в мотивите от МЗ.
10.10.2024, 10:27 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha