АПИ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за зимните месеци

АПИ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за зимните месеци С наближаването на зимата от Агенция „Пътна инфраструктура“ призовават шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение през студените месеци и да не чакат първите минусови температури.
От АПИ обявиха още, че плановете за зимно поддържане на пътищата са подготвени и представени в централната администрация на Агенцията за преглед.
След утвърждаването им ще бъдат предоставени на пътноподдържащите фирми за подготовка на конкретните планове по райони, които ще включват съответния брой снегорини, суровини – сол, пясък, луга, калциев двухлорид и т. н.
„Очаква се в периода 1-15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия, да бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна. Ако прогнозите на синоптиците предвидят трайно понижение на температурите е възможно зимното поддържане във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, да бъде въведено и по-рано“, казват още от Агенцията.
Припомняме, че от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия, или с такива с дълбочина на протектора минимум 4 мм.
Смяната на гумите само обаче не е достатъчна. Това е само част от зимния режим на автомобила.
Подготовката на охладителната система на колата със смяната на антифриз и подмяната на течността за чистачки с такава, която е подходяща за минусови температури, също са необходими стъпки при „зазимяването“ на автомобила.
Специалистите съветват също да направим ревизия и на спирачната система: накладки, дискове, спирачни маркучи.
09.10.2024, 16:23 часа
239 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha