14 щата съдят TikTok заради увреждане на психичното здраве на децата

14 щата съдят TikTok заради увреждане на психичното здраве на децата Двупартийна група от 14 главни прокурори в САЩ подаде във вторник искове срещу TikTok, като твърди, че платформата е "пристрастила" младите хора и е навредила на психичното им здраве, предаде във вторник CNN.
В исковете се оспорват различни елементи на платформата TikTok, включително безкрайно скролващият се канал със съдържание, видеоклиповете с "предизвикателства" на TikTok, които понякога подтикват потребителите към рисково поведение, и нощните известия, за които главните прокурори твърдят, че могат да нарушат съня на децата.
Всеки от исковете е подаден поотделно от членове на коалицията, ръководена съвместно от главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и главния прокурор на Калифорния Роб Бонта. Те са поредният юридически натиск върху TikTok, която също така се бори срещу закон, който може да я забрани в Съединените щати още през следващата година.
Тече и иск от Министерството на правосъдието на САЩ, в който се твърди, че платформата незаконно е събирала данни на деца.
През юни губернаторът на щата Ню Йорк също подписа законопроект за регулиране на алгоритмите на социалните медии; например той ще изисква от платформите да показват съдържанието в хронологичен ред на потребителите под 18-годишна възраст, което може да принуди TikTok да преразгледа начина си на работа.
В документите си окръг Колумбия нарече алгоритъма "предизвикващ допамин" и каза, че е създаден, за да бъде умишлено пристрастяващ, така че компанията да може да привлече много млади потребители и да ги "държи" в приложението си часове наред. TikTok прави това, въпреки че знае, че тези поведения ще доведат до “дълбоки психологически и физиологични вреди”, ​​като тревожност, депресия, телесна дисморфия и други дълготрайни проблеми, се казва в жалбата.
09.10.2024, 12:09 часа
122 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha