70 розови балона потелетяха в небето над Враца в кампания за превенция на рак на гърдата

70 розови балона потелетяха в небето над Враца в кампания за превенция на рак на гърдата Общо 70 розови балона полетяха в небето над Враца в подкрепа на превенцията срещу рак на гърдата. За инициативата разказа Албена Кисьова, председател на местния Инициативен комитет за борба с коварната болест.
В кампанията, свързана с международния месец за борба с рака на гърдата, участваха ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца. Тя е подкрепена от Младежки център – Враца, Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, служители на Областна администрация и доброволци, допълни Кисьова. По думите ѝ в същото време в Борован и Баница ученици са пуснали розови балони със същата кауза. 
„Основната ни идея е да дадем сили за борба на тези, които в момента се борят с коварната диагноза, да привлечем вниманието на обществото към болестта рак на гърдата, да напомним на жените да правят редовни профилактични прегледи и не на последно място - пускаме балоните в памет на тези, които не са преборили диагнозата“, допълни Албена Кисьова.
„По данни от националния раков регистър област Враца е на пето място по смъртност от рак на гърдата, в сравнение с всички останали области в България“, информира Кисьова. 
Тя заедно с доброволци от инициативния комитет организираха през пролетта благотворително събитие, на което бяха събрани средства и закупени 180 тюрбани за глави. Кисьова разказа, че са предадени на Комплексно онкологичен център – Враца, в който се лекуват жени от Враца, Видин, Монтана. „Един тюрбан струва 140 лв., а когато си раково болен всяка стотинка е важна и това е един от начините да бъдем полезни", допълни Албена Кисьова, която е преживяла болестта. 
Междувременно от Община Враца информираха в социалните мрежи, че в събота, на 12 октомври, се извършват безплатни прегледи за рак на гърдата в Медицински център „Фактор 2000“. Кампанията се организира от Сдружение на жените мотористи в България, Общината е партньор. Желаещите трябва да запазят предварително час за преглед. 
Месец за борба с рак на гърдата е отбелязан е за първи път в САЩ през 1985 г. по инициатива на Американското дружество за борба с рака и на британската компания „Импириъл кемикъл индъстрис". Впоследствие месецът започва да се отбелязва с инициативи и в други страни по света, с цел да се повиши информираността на международната общност за рака на гърдата, начините за превенция, ранното диагностициране и лечението на болестта, както и с цел набиране на средства за подпомагане на научните изследвания в тази област.
08.10.2024, 16:39 часа
338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha