Нов взрив до израелското посолство в Дания

Нов взрив до израелското посолство в Дания Нов взрив в близост до посолството на Израел в Дания, съобщи полицията. Взривът е избухнал на около 500 метра от посолството в Копенхаген. Пет дни по-рано имаше две експлозии близо до сградата, за които двама шведски граждани бяха задържани.
„Проверяваме дали има връзка с предишния инцидент в израелското посолство. Няма индикации, че това е така“, заяви инспектор Трине Молер от полицията в Копенхаген. Тя уточни, че експлозията вероятно е причинена от стрелба. Снимки в местните медии показват следи от взрив пред жилищна сграда на около 500 метра от посолството.
Инцидентът се случи на годишната от атаките на 7 октомври, които бяха последвани от нападенията на Израел срещу Газа и Ливан и протестите срещу войните по целия свят.
Шведската разузнавателна агенция Sapo съобщи, че Иран може да е бил замесен в експлозиите на 2 октомври в Дания, както и стрелбата в близост до израелското посолство в Стокхолм ден по-рано. През май агенцията заяви, че Иран набира членове на шведски престъпни банди, за да извършват „актове на насилие“ срещу израелски и други интереси в Швеция. Иран отхвърли това твърдение.
Миналата седмица Дания задържа трима шведски граждани във връзка с експлозиите. На 3 октомври датски съд остави двама от тях в ареста за 27 дни. Полицията в Копенхаген обяви, че третият швед, арестуван близо до мястото на престъплението, е бил освободен.
07.10.2024, 16:39 часа
110 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha