Путиновият "търговец със смърт" доставя оръжие на йеменските хуси

Путиновият "търговец със смърт" доставя оръжие на йеменските хуси Търговецът на оръжие Виктор Бут, който се завърна в Русия след 12 години в американски затвор като част от размяната на баскетболистката Бритни Грейнър, се зае с обичайния си бизнес. Сега той доставя оръжие на новите приятели на Русия на Путин – хусите в Йемен, които обстрелват търговски кораби в Червено море.
Когато емисарите на хусите пристигнаха в Москва през август, за да преговарят за закупуването на автомати за 10 милиона долара, те бяха посрещнати от Бут, казали офицер от европейско разузнаване и няколко други хора, запознати с въпроса, пред The Wall Street Journal.
Те казват, че двама представители на хусите, войнствената група, която ефективно контролира Йемен и се радва на скрита военна и финансова подкрепа от Иран, са дошли да преговарят за закупуване на руски оръжия под прикритието на преговори за закупуване на пестициди и превозни средства. Източниците на WSJ обаче не знаят дали Бут е действал от името на Кремъл или с неговото мълчаливо съгласие.
Като част от споразумението две пратки оръжия (предимно автомати AK-74) трябва да бъдат изпратени до йеменското пристанище Ходейда през октомври под прикритието на храна. Преди това Русия вече достави там няколко кораба със зърно.
По време на преговорите са били обсъдени и покупки на други видове оръжия, включително противотанкови ракетни системи "Корнет" и зенитни оръжия, твърдят източниците на WSJ. Според тях все още не е ставало дума за противокорабни и зенитни ракети.
От края на миналата година хусите започнаха да обстрелват кораби, преминаващи през Червено море, причинявайки сериозни щети на корабоплаването по един от най-важните търговски маршрути в света. Страхувайки се, че техните кораби ще попаднат под обстрел, много компании бяха принудени да ги пренасочат около Африка. Въпреки че хусите твърдят, че са насочени само към кораби, свързани с Израел, няколко руски кораба са били повредени от техните действия.
Военни кораби на САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в опит да спрат обстрела. Руското външно министерство осъди тези действия на западните страни.
През лятото командването на въоръжените сили на САЩ в Близкия изток призна, че не е възможно да спре атаките на хусите с военни средства. В същото време, както съобщи WSJ, американското разузнаване предупреди Белия дом, че Русия може да започне да доставя на хусите противокорабни ракети в отговор на разрешението, дадено от Вашингтон на Украйна да изстреля американски ракети по руска територия, за да ѝ помогне да защити района на Харков от атаки.
Засега Вашингтон няма информация, че Москва се е съгласила да достави такива ракети на хусите или че Бут е замесен в подобна сделка, пише WSJ. Когато в края на 2022 г. американски служители се съгласиха да разменят Бут с Бритни Грейнър, съветникът по националната сигурност Джей Съливан каза: "Ще останем постоянно бдителни срещу всякакви заплахи, които Виктор Бут може да представлява за американците и Съединените щати в бъдеще. В същото време бих отбелязал, че в Русия няма недостиг на търговци на оръжие и наемници."
Бут каза, че в американския затвор в килията му винаги е висял портрет на Владимир Путин. "Горд съм, че съм руснак и че нашият президент е Путин", каза той след освобождаването си. Путин нарече размяната "резултат от преговори и търсене на компромиси".
Бут беше осъден в САЩ през 2012 г. на 25 години затвор за незаконен трафик на оръжия и подкрепа на терористи. Заради дейността си той получи прозвището "търговец със смърт". Той беше арестуван в Тайланд през 2008 г. по искане на САЩ. След завръщането си в Русия се присъединява към Либерално-демократическата партия и става депутат в законодателното събрание на Уляновска област.
07.10.2024, 16:21 часа
235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha