Доц. Петър Чолаков: Битката в ДПС може да окаже влияние върху цялата партийна система

Доц. Петър Чолаков: Битката в ДПС може да окаже влияние върху цялата партийна система Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система. Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети.
Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков.
Неговата прогноза е, че ще имаме разпокъсан парламент, който ще представлява още по-голямо предизвикателство пред партийните лидери за формиране на правителство.
Той коментира кризата в двете депесета:
"Новото в тази предизборна ситуация е войната в ДПС, това е новото и различното. Такова нещо не сме имали, имало е напрежение във връзка с предишни председатели на партията, но те бързо приключваха след конфликта си със почетния председател. Сега имаме коренно различна ситуация, защото "момчето", както го нарича почетния председател е с много голяма тежест – самостоятелна, финансова, аз бих казал и влияние в съдебната система, в прокуратурата, и поради тази причина сътресенията в тази партия, дано да не съм лош пророк, може да рефлектират върху цялата партийна система и цялата държава."
Според политолога раздорът ще рефлектира, защото "ДПС е етническа партия и претендира, че притежава монопола върху етническия вот":
"Огромната част от гласовете идват от българските турци, помаци и от ромите, това са 90% и ако там настъпи катаклизъм може да се наруши стабилността".
Скандалът, според него, е изненада дори за самият почетен председател, защото "той повери царството си на "момчето" и се оказа, че то има голям апетит и се разбърза да овладее цялата власт".
"Движението имаше двама председатели и всичко пак в "момчето" щеше да си отиде, но то се разбърза и от там произтече конфликтът между него и почетния председател. Ако беше поизчакал малко, пак всичко щеше да отиде при него", смята доц. Петър Чолаков.
Според него трудно ще се направи правителство заради голямата раздробеност в НС след изборите.
"Ако се базираме на социологическите агенции, ще имаме още по-ниска избирателна активност, която е драматично ниска, ще имаме един парламент с още по-ниска легитимност. Това означава, че за да се формира правителство ще се стартира с много ниско доверие. Така че предизвикателствата се увеличават, разпарчетосването на Движението създава допълнителни трудности, защото повече от 30 години претендира да е балансьор в българските процесите и си присъства. Сега като имаме две такива политически сили, става още по-трудно, така че нямам особено основание за оптимизъм", казва доц. Чолаков.
06.10.2024, 16:47 часа
115 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha