Най-голямата банка в Кипър закри около 20 хиляди сметки, принадлежащи на руснаци

Най-голямата банка в Кипър закри около 20 хиляди сметки, принадлежащи на руснаци Bank of Cyprus, най-голямата банка в Кипър, след нахлуването на Русия в Украйна, закри около 20 хиляди сметки, които принадлежаха на седем хиляди клиенти с руско гражданство.
Това показва доклад на Frank Media, позовавайки се на Карен Льо Кану, говорител на банката. Реорганизацията на клиентското портфолио започна през 2014 г. във връзка с въвеждането на санкции, последвали в отговор на анексирането на Крим от Русия.
 "По времето, когато започна реорганизацията, руснаците представляваха 4% от клиентското портфолио. Днес този дял е само 0.4%", посочи представител на банката.
Льо Кану уточни, че днес банката все още има сметки на руснаци в пенсионна възраст.
"Банката разглежда и оценява възможни взаимоотношения с руски граждани, които законно пребивават в Европа, не са обект на международни санкции и извършват допустими дейности в сектори, съответстващи на политиките на банката", пояснява Кану.
През април 2023 г. Bank of Cyprus започна да изпраща известия за закриване на сметки до руски клиенти, защото се страхуваше от британски и американски санкции за обслужване на руснаци. Базираната в Лимасол консултантска компания Main Partner Trust първа информира за това, публикувайки в канала си в Telegram текста на съответното съобщение, получено от някои руснаци. По-късно тази информация беше потвърдена от банковия бранш.
Решението за закриване на руски сметки в Bank of Cyprus беше взето след поредното разширяване на американския SDN списък (списъкът на специално определени граждани и блокирани лица), позовавайки се на кипърската компания Main Partner Trust, която осигурява правни и финансови услуги.
06.10.2024, 13:45 часа
109 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha