Село Крушовица отбеляза 100-годишнина от рождението на виден професор /снимки/

Село Крушовица отбеляза 100-годишнина от рождението на виден професор /снимки/ Село Крушовица тържествено отбеляза 100-годишнината от рождението на своя виден съгражданин проф. д-р Иван Митев, чието наследство е дълбоко свързано с развитието на медицината и науката в България.
Гости на събитието бяха Красен Кръстев - народен представител, Валя Берчева- кмет на община Мизия, председателят на ОбС-Мизия - Татяна Спасова, кметът на село Войводово Цветелина Димитрова и общинските съветници Мая Кръстева, Десислава Митова и Трифон Трифонов.
Венци пред паметника на проф. д-р Иван Митев поднесоха: Община Мизия, кметство Крушовица, НЧ "Просвета 1899", ОУ "Христо Ботев " и граждани.
“Трябва да се гордеем, че нашите родни места са раждали и раждат умни хора, които допринасят за развитието на медицината в България. Днес отдаваме почит на делото на нашия съгражданин проф. д-р Иван Митев - не само като учен и откривател, но и като личност, която и до днес обединява нашата общност около идеята за значимостта на науката и образованието, и тяхната основна роля за развитието на обществото.”, каза кметът на Мизия Валя Берчева.
“Нашият съгражданин проф. д-р Иван Митев е бил професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон, известен още и като „тон на Митев“, а откритието му е обявено за българското научно постижение на XX век. Огромна е и неговата обществена дейност, посветена главно за развитието на детското здравеопазване в България. Всички го познават като човек, който е помагал на хората до последния си миг. Научният институт по педиатрия в София и филиалът на Медицински университет-София в град Враца също носят неговото име.
Монетният двор на два пъти отсича специална серия монети с шестия сърдечен тон, издавана е и пощенска марка, посветена на шестия тон. „
По повод 100-годишнината от рождението на проф. д-р Иван Митев, нека изкажем нашата признателност и благодарност за всичко, което той е направил за развитието на медицинската наука и практика в България, както и за богатото научно наследство, което продължава да дава своето благотворно отражение върху облика на научноизследователската работа в областта на медицината.", каза в словото си кметът на Крушовица Ивалин Тодоров.
"С признание и благодарност си спомняме за човека, който постави Мизия на картата на световната медицина. Нека помним и разказваме за неговия живот и постижения, защото те ни учат на отдаденост, професионализъм и човечност!", съобщиха от Община Мизия.
05.10.2024, 11:23 часа
297 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha