Украйна унищожи руски радар с голям обсег, струващ над 100 милиона долара

Украйна унищожи руски радар с голям обсег, струващ над 100 милиона долара Украинските сили за отбрана използваха ракети АТАКМС, за да унищожат една от прочутите радиолокационни станции "Небо-М" на Русия. Това ще позволи на Украйна да използва ефикасно крилатите ракети "Сторм Шадоу" и "СКАЛП-ЕГ" за нови мисии, предаде Укринформ, като се позова на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщи БТА.
"Подразделения на ракетните войски на ВСУ нанесоха успешен удар по руски радар "Небо-М" с балистични ракети АТАКМС. Унищожаването му ще отслаби значително възможностите на руската армия да засича, проследява и прехваща аеродинамични и балистични цели", се казва в съобщението.
Отбелязва се, че унищожаването на радара с голям обсег на действие ще създаде благоприятен "въздушен коридор" за ефективното използване на крилатите ракети "Сторм Шадоу" и "СКАЛП-ЕГ".
"Небо-М" е сложна цел предвид така наречения стелт режим, в който може да наблюдава щателно въздушното пространство за летящи обекти. Русия, както се твърди, разполага само с десет активни системи от този модел, всяка от които струва над 100 милиона долара.
03.10.2024, 14:24 часа
385 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha