АЕЦ "Козлодуй" нае правни консултанти от САЩ за новите блокове

АЕЦ "Козлодуй" нае правни консултанти от САЩ за новите блокове Американската кантора "Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман" ще съветва България по правните казуси и документи, свързани с изграждането на 7-и и 8-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Съобщението дойде от нашето Министерство на енергетиката, чийто ръководител Владимир Малинов е на тридневно работно посещение в САЩ.
Договорът с правния консултант е бил подписан в присъствието на служебния министър Малинов във Вашингтон. Страна по него е "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, дъщерно на АЕЦ "Козлодуй". 
„Проектът за изграждане нови ядрени мощности е стратегически не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще затвърди ролята на България, която има 50-годишен опит в ядрената енергетика, като регионален енергиен лидер. Ангажирането на международна правна кантора от ранга на Пилсбъри в проекта ще съдейства за правилното структуриране и реализация на проектав контекста на постигане на целите за въглеродна неутралност“, е коментирал министър Малинов във Вашингтон.
"Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман" има над 50-годишен опит в областта на ядрената енергетика, а сред новите проекти, по които е наета за цялостно правно обслужване, са АЕЦ „Барака“ в Обединените арабски емирства и АЕЦ „Аккую“ в Турция.
Правният консултант има ключова роля в подготовкато на договорите за проектиране, финансиране, изграждане и лицензиране на новите ядрени мощности.  
Във Вашингтон българският енергиен министър е разговарял и с представители на "Уестингхаус". Консорциум между корейската Hyundai Engineering and Construction и американската Westinghouse Electric Company е основен кандидат за изграждането на 7-и и 8-и блок в Козлодуй. На срещата  се е коментирало предстоящото "финализиране на подписването на договор за инженеринг". "Уверени сме, че съвместната работа на компании от подобен ранг е гарант за изпълнението на мащабния проект за изграждане на нови мощности у нас в заложените срокове“, е подчертал Малинов.

Месец по-рано 
В началото на септември служебният енергиен министър обяви: "Очакваме до края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и консорциума на "Хюндай" и "Уестингхаус". Тогава Малинов бе в Сеул, където се срещна с директорите на "Хюндай" и на Корейската Ексим Банк (Export-Import Bank of Korea). Корейската банка заяви намерение да участва с над 8 млрд. долара във финансирането на новите български ядрени мощности. 
03.10.2024, 11:18 часа
605 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha