Дискусия за развитието на туризма в района на Искърското дефиле се проведе в Зверино

Дискусия за развитието на туризма в района на Искърското дефиле се проведе в Зверино изпълнение на дейностите по проект „Екодестинация Искърско дефиле“ Дирекция на Природен парк (ДПП) „Врачански Балкан“ организира открита среща в село Зверино, община Мездра на тема „Искърското дефиле - нова екодестинация на Северозапада!“. Домакин на събитието беше Народно читалище „Факел-1926“. 
Срещата имаше за цел да представи на всички заинтересовани страни дейностите по проекта, изпълняван от ДПП „Врачански Балкан“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Партньори по проекта са Община Мездра, НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино и Сдружение „Клуб „Еделвайс“ - София. 
В дискусията се включиха кметовете на с. Зверино Стоян Петров и на с. Очиндол Цветелина Христова, собственици на къщи за гости, хотели, ресторанти, представители на туристически обекти и дружества, планински водачи, организатори на винен и религиозен туризъм. 
Участниците в срещата обсъдиха актуални въпроси, свързани с профила на потенциалните туристи, културните и природните забележителности в района на Искърското дефиле и атракциите, които се предлагат в региона (рафтинг, разходка с коне, риболов, колоездене, скално катерене, спелео и винен туризъм, СПА и др.), състоянието на транспортната свързаност в дефилето, възможностите за коопериране и за реализиране на съвместни туристически продукти. 
Следващата открита среща със заинтересовани страни ще се проведе на 3 октомври от 11:00 часа в Къща за гости „Пачовите колиби“ - село Гара Лака̀тник, община Своге. В срещата могат да се включат всички, които са готови да се ангажират с развитието на Искърското дефиле като туристическа дестинация. 
В рамките на проект „Екодестинация Искърско дефиле“ партньорите ще направят проучване на туристическото предлагане, ще се проведат срещи и обучения с участието на представители на туристическия бранш, ще разработят маркетингова стратегия и визуална идентичност на дестинацията. 
За бъдещите посетители на дефилето ще бъдат изградени два туристически маршрути с панорамни площадки. Информацията за всички туристически „съкровища“ ще бъде събрана в туристически-информационен сайт, а 10-минутен филм ще пленява със смайващи гледки от местните природни и културни забележителности. 
Изпълнението на проект „Екодестинация Искърско дефиле“ стартира през м. юни 2024 г. Той е с продължителност 18 месеца и е на обща стойност приблизително 140 000 лв. 
 
02.10.2024, 16:44 часа
168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha