Всички българи, поискали евакуация от Ливан, се завърнаха у нас

Всички българи, поискали евакуация от Ливан, се завърнаха у нас Приключи операцията по евакуация на българите и техните семейства от Ливан. С два полета на правителствения „Еърбъс” от Бейрут бяха прибрани 169 души. Екипажите на авиоотряд 28 изпълниха и двата курса. На територията на Ливан в този момент остават близо 230 български граждани, но те се пожелали да бъдат евакуирани.
Седмицата под ракетен обстрел приключи за всички 169 българи, които бяха евакуирани от Ливан. Първата глътка въздух в София носи спокойствие за всички.
С полета снощи бяха евакуирани още 80 души от Ливан. „Това си е нашата страна, спокойно е! Това си е нашата страна! За първи път виждам залеза повече от седмица! Спокойствие! Мир! Свобода”, казва Ани.
„И котката, да! И котката пристигна жива и здрава слава на Бога”, споделя Петя.
Зад двата успешни евакуационни полета стоят екипите на авиоотряд 28. В студиото на Новините на NOVA Йордан Колев, който пилотира първия полет до Бейрут, обясни, че са направени оценки на рисковете, които поемат с подобен курс до ливанската столица.
„Подготовката за този полет беше доста добра. Преценихме, първо и времето беше хубаво, летището не беше натоварено в момента, единствено, което беше по-различно от един нормален полет е, че ни свалиха на малка височина по-рано, поради това, че военните заемаха горната част на въздушното пространство, в близост до Бейрут”, разказва Колев.
По време на кацането на първия полет районът беше облитан от американски разузнавателен самолет Боинг Пи 8 Посейдон. „Американците контролират всичко в източното Средиземноморие, щяха да ни предупредят или нямаше да ни позволят да кацаме”, казва още той.
Задачата и на кабинния екипаж е нелека, когато става въпрос за подобен полет.
„Екипажите са обучени да реагират във всяка една ситуация, имаме поглед върху пътниците, бордингът се случва една идея по-бавно. Качиха се доста майки с деца, повечето бяха уплашени, в много от тях в очите им имаше сълзи и всъщност това е нашата роля- да успокоим пътниците, да им вдъхнем увереност”, добавя ръководителят на кабинния екипаж Даяна Владимирова.
02.10.2024, 12:36 часа
97 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha